Van egy kis baj az Apple aranytojást tojó tyúkjával. Mivel őrülten jövedelmezőek az App Store-on keresztül megvehető előfizetések, megjelentek a csalók.

Van egy kis baj az Apple aranytojást tojó tyúkjával. Mivel őrülten jövedelmezőek az App Store-on keresztül megvehető előfizetések, megjelentek a csalók.

Óvatosan kell kattintgatni az App Store-ban (Fotó: Jason Howie / Flickr CC-BY)
(fotó: Jason Howie / Flickr CC-BY)

2017-ben az Apple csak az App Store-beli előfizetések eladásából 10,6 milliárd dollárt szedett be. A pénz nagy része természetesen a fejleszőknél landolt, de még így is jó bevétel, ráadásul talált pénz a cégnek. Az elemzők pedig azt jósolják, hogy 2022-re az előfizetések volumenje 75,6 milliárd dollárra kúszik fel.

A remek üzletre a csalók is felugrottak, olyan átverős appokat dobtak piacra, amelyek ingyenes próbaidőszakot ígérnek, de aztán automatikusan váltanak drága előfizetésre. A felhasználó ugyan maga adja meg erre az engedélyt, de csak azért, mert az előfizetés leokézásáig tartó folyamatot úgy építették fel, hogy a többséget sikerüljön átverni. A Techcrunch szerint nincs messze az az időszak, amikor az App Store tartalmát általában szigorúan ellenőrző Apple-t elkezdik ellepni a vásárlói panaszok.

Egyelőre azonban a cég még az előfizetéses modellek kitalálására és megvalósítására biztatja a fejleszőket. A lap felmérése szerint a leggonoszabb trükköket a segédprogramok vonultatják fel. Előfizetős QR-kód olvasókat, mobilkamerás szkennereket, időjárás appokat és fordítóprogramokat is lehet találni a legtöbb pénzt termelő alkalmazások listájában.

Az pedig lenyűgöző, hogy mennyi pénzt lehet összeszedni egy olyan alkalmazással, ami nem ad semmit a pénzünkért. A Scanner App nevű, a lista 69. helyét elfoglaló program évi 14,3 millió dollárt hoz be azzal, hogy a felhasználókat átverve heti 4 dollárt kér a használatért. A Forbes talált olyan QR-kód olvasót is, ami évi 156 dollárba kerül, ezzel évi 5,3 millió dollárt gyűjt be a fejlesztőjének.

A helyzetet nehezíti, hogy az előfizetések kezelése jó mélyen el van dugva a menüben. Öt-hat kattintás is kell – és némi görgetés – hogy egyáltalán letilthassuk ezeket a fizetéseket. Ezzel pedig az Apple a saját platformjának és fizetési megoldásának jó hírét erodálja.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?