Az ígért funkciók egy része eltűnt, de még mindig a legmenőbb kriptós mobil lehet az Exodus 1-ből.

Az ígért funkciók egy része eltűnt, de még mindig a legmenőbb kriptós mobil lehet az Exodus 1-ből.

Már azt is lehet tudni, hogy pontosan milyen műszaki jellemzői vannak az Exodus 1 nevű mobilnak. A blockchain szempontból kevéssé fontos számok a következők: 6 hüvelykes HD+ kijelző, 16 megapixeles dupla hátlapi kamera, 8 megapixeles dupla szelfikamera, Qualcomm Snapdragon 845-ös processzor, 6 gigabájt memória, 128 gigabájt tárhely. A telefon IP68-as minősítésű, azaz por- és vízálló korlátozottan.

Blockchain szempontból fontosabb, hogy a cég közleménye szerint a telefon tartalmaz egy olyan kriptopénzes tárca részt, amit az Android operációs rendszer nem ér el. Ez a tárca tokenek és titkosítókulcsok tárolására szolgál, és akkor is biztonságban marad, ha a telefont feltörnék. Az ilyen állításokat persze kis fenntartással kell kezelni, míg az IT-biztonsági kutatók neki nem esnek a készüléknek.

A korábbi ígéretekből eltűnt az, hogy a telefon egyszerűbbé tenné a mobiltulajdonosok közötti bitcoin kereskedelmet. Illetve digitális identitás tárolására sem alkalmas egyelőre. Ami viszont megmaradt, hogy a HTC épített egy olyan, az ismerősi hálóra alapozott kulcsvisszanyerési módszert, ami akár érdekes is lehet. Ha a gazdája elhagy egy titkosítókulcsot, akkor az többnyire a kulccsal titkosított adatok elvesztését is jelenti. A HTC viszont lehetővé teszi, hogy néhány megbízható barátunkra testáljuk a kulcsunk darabjait. Így ha a telefon elromlik vagy ellopják, a barátainktól visszakért adatdarabokból a cég megoldása össze tudja rakni a kulcsot, amivel ismét az adataink birtokába kerülhetünk.

Az Exodus 1 egyetlen komolyabb szépséghibája, hogy közel ezer dollárnak, azaz 270 ezer forintnak, megfelelő ethereumért vagy bitcoinért lehet előrendelni. Ez az ár ugyan nem kiugró a csúcstelefonok között, sőt, egy iPhone-nál olcsóbb is, azonban magasan az átlagos okosmobil ára felett van.

All in a jövőre

A HTC látott már szebb napokat is. Az egykor első vonalbeli mobilgyártóhoz olyan készülékek kötődnek, mint a Desire vagy a megapixeles ámokfutás helyett a képek minőségére fókuszáló One. Emellett a cég gyártotta a Google Nexus nevű, az Androiddal elérhető technológiai csúcsot bemutató készüléksorozatának első darabját is.

A cég azóta rosszabb bőrben van, 2017-ben már szabadalmakat is adott el a Google-nak 1,1 milliárd dollár értékben. A pénzre azért volt szüksége, hogy feltörekvő technológiák terén építsen ki kapacitást. A most megrendelhető blockchain telefon ezeknek a technológiáknak az egyike.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?