Aki figyel, tudja, hogy a Sztaki nem csak egy szótár az interneten, hanem igazi csúcstechnológiás kutatóhely.


Hibát találtak a Lightning Networkben a Sztaki kutatói. A bitcoin hálózatot felgyorsító és a tranzakciós díjakat letörő hálózatról korábban megírtuk, hogy messze nem használják annyian, amennyien várták tőle. Most úgy tűnik, még egy probléma van vele: nem elég anonim és vacakul működik.

A Sztaki kutatóinak – Béres Ferencnek, Benczúr Andrásnak és az ELTE doktori iskolájában hallgató Seres Istvánnak – a tanulmánya szerint átlagosan 7 tranzakciót képes lekezelni a bitcoin rendszer. A Visa vagy a Mastercard fizetési rendszere 40-50 ezer egyidejű tranzakciót tud kezelni. A Lighning pedig azt ígéri, hogy a hetet közelíti a fősodratú fizetési szolgéltatások kapacitásához.

Ezt azonban a Lightning úgy doldotta meg, hogy a TOR anonimizáló szolgáltatáshoz hasonló onion routingen keresztül vezeti a fizetéseket. Ugyanakkor, a rendszer méretéből fakadóan a leggyorsabb utalási utak egy-két csomóponton keresztül vezetnek, azaz statisztikai alapon lehet azonosítani a fizetések forrását és célját is.

A bitcoinnál és a Lightning Networknél vannak jobban működő, anonim fizetési lehetőséget ígérő kriptovaluták. A hollywoodi filmekből ismerős használt bankjegyek kényelmét azonban még egyik sem érte el.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?