Csiszolt a modelljén a szabadúszók kiszolgálására elindított Shine nevű francia neobank. A 25 ezer ügyféllel rendelkező startup tőkét is kapott a további növekedéshez.

Csiszolt a modelljén a szabadúszók kiszolgálására elindított Shine nevű francia neobank. A 25 ezer ügyféllel rendelkező startup tőkét is kapott a további növekedéshez.

(Fotó: Shine)

A Shine olyan csomagot akart összerakni, ami egy egyéni vállalkozó összes igényét kielégíti – írja a Techcrunch. Még az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához szükséges papírmunkát is átvállalják. Majd, ahogy ez elkészül, adnak hozzá egy bankkártyát és egy számlát. A szoftvert úgy rakták össze, hogy az újdonsült vállalkozók tudjanak számlát kiállítani, kifizetéseket elindítani.

Az alapszolgáltatás eddig ingyenes volt, de január végétől 5-8 eurós havidíjat kell majd fizetniük az ügyfeleknek attól függően mennyit számláznak. Ez nagyjából összevethető azzal az összeggel, amit egy magyar kisvállalkozó fizet ki bankszámlára, digitális számlázóprogramra és egyéb apróságokra. Aki pedig a könyvelését nem maga intézi, annak jóval magasabb a cég havi fenntartásának költsége, még akkor is, ha egy egyfős vállalkozást működtet.

A Shine fejlesztési terve szerint a következő lépésben könyveléshez egyszerűbben felhasználható banki kivonatok generálására alkalmas motort fognak fejleszteni. A továbbiakban pedig egyszerűbben csak kényelmesebbé tenni a rendszert az egyéni vállalkozóknak. Például olyan emlékeztető funkciókkal, amik jelzik, ha esedékes egy befizetés. A magyar példánál ragadva, akár a vállalkozói netbank is szólhatna, hogy mikor esedékes a kata, az iparűzési adó vagy a kamarai hozzájárulás elutalása. Az utóbbi esetében egy szívhez szóló levélben arra is kitérhetne a motor, hogy egyáltalán miért van rá szükség.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?