Egyes korábbi döntések nem bizonyultak okosnak, de a Tandem, a Revolut és a Monzo úgy érzi, előnyük van a hagyományos pénzintézetekkel szemben.

(Forrás: Tandem)

Nem biztos, hogy jó ötlet volt a fintechjükből digitális bankot csinálni – nyilatkozta Tom Foster-Carter, a Monzo operatív igazgatója a londoni PayExpón. Az igazgató szerint nehezen teljesíthető és drága lépésekre kényszerültek a banki licenc 2017-es megszerzése óta.

Foster-Carter arról beszélt egy kerekasztalban, hogy kezdetben biztosak voltak abban, hogy a banki utat kell követni. Mára azonban úgy érzi, hogy a technológiai megközelítéssel alapított fintech elveszítette a korábbi fürgeségét.

Ugyanebben a kerekasztalban a Revolut operatív igazgatója, Richard Davies és a Tandem bank hasonló beosztású vezetője, Nick Bennett, amellett álltak ki, hogy a két fintechnek fontos, hogy banki licenccel rendelkezzenek. Bennett szerint az emberek még mindig bíznak a bankokban, ezért egy új játékos számára fontos ez a hitelesítő pecsét. (Hasonlót hallottunk múlt héten az NRC magyarországi fintech felmérésének eredményeit ismertető előadáson is.)

A Fintech Futures cikke szerint Bennettnek igaza lehet: az adatok azt mutatják, hogy a neobankoknál vezetett számlák napi pénzügyekre szolgálnak. A nagyobb, havi jellegű utalások – például a fizetés – kezelésére túlnyomórészt nem ezeket a számlákat használják. Davies úgy nyilatkozott, hogy a Revolut elégedett a munka ilyen felosztásával.

A Monzo nem is azt nézi, hogy az ügyfelei a náluk vezetett számlájukra utaltatják-e a fizetésüket. Helyette engagementet, ajánlásokat és az ügyfelek hűségét tartják fontos mutatónak.

Ha fontosnak tartanánk [hogy hozzánk érkezzen a fizetés] biztosan tudnánk változtatni.

A neobankok vezetői arról is beszéltek, hogy félnek-e a hagyományos bankok innovációs potenciáljától. Davies szerint csak pénzzel nem lehet meglépni azt a fejlesztést, amit a neobankok már maguk mögött tudnak. A startupos mentalitáshoz és motivációhoz más fajta környezetre van szükség.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?