A WeWork ugyan csúnyán bedőlt, harmincmilliárd dollárnál is többet veszített az értékéből, de még vannak rá érdeklődők.

(Fotó: Phillip Pessar CC-BY)

Tanulságos követni, hogy mi történik a WeWork co-working irodákat bérbeadó platform háza táján. Az irodák Airbnbjének számító cég folyamatosan kapta az egyre nagyobb összegű kockázati tőkebefektetéseket évekig. A cég legnagyobb híve a Softbank volt.

A WeWork-öt pályájának csúcsán 47 milliárd dollárra értékelték. Aztán a 2019. szeptemberére tervezett tőzsdére vonulást kénytelen volt elhalasztani a cég, az értéke pedig zuhanni kezdett. Az összedőlt kártyavár értéke momentán 10 milliárd dollár alatt van, és ez is csak azért, mert a Softbank megpróbálja megmenteni a startupot. Az összeg azért érdekes, mert 2010. óta 12,8 milliárd dollárnyi kockázati tőkebefektetés folyt be a cégbe.

A WeWork bukásának az elemzését még csak részben végezték el. Nem lehet tudni, hogy minden épületen veszített-e a cég. Benedict Evans startup szakértő szerint a felpörgetett tempó miatt a cég nem jutott el odáig, hogy az ingatlanbefektetései termőre forduljanak.

A Softbank mentési javaslatát még fontolgatja a WeWork. A cég leépített vezérigazgatója, Adam Neumann támogatja a tervet, mert a szavazati jogairól való lemondásért 200 millió dollárt kapna. Asztalon van még egy hasonló ajánlat a JP Morgan Chase-től is. A döntés pedig sürgős, mert a WeWork november végére kifuthat a pénzből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?