DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Marko: A Honda Newey-t is újra motiválttá tette

Az utóbbi években Adrian Newey visszafogottan vett részt a Red Bull autóinak tervezésében. Helmut Marko szerint a Honda érkezésével viszont a csapat számára kulcsfontosságú főtervező motivációja is visszatért.

A Red Bull Racing 2010 és 2013 között tartó győzelmi szériája nagyban volt köszönhető a főtervező Adrian Newey munkájának is. A 2014-es szabályváltozásokat és a Red Bull sikertelenségét látva a brit tervezőzseni viszont motiválatlanná vált, ezért csökkentette szerepét az F1-es területen, és inkább más projektekre áldozta idejét, így többek közt részt vett az Aston Martin Valkyrie hiperautójának tervezésében is.

A Red Bull az idei évtől ismét visszatérne a Formula-1 élére. Ennek eléréséhez főként abban látták a megoldást, ha motorbeszállítót váltanak: tizenkét év után az idei évtől nem a Renault, hanem a Honda látja el őket erőforrásokkal. Helmut Marko, az osztrákok tanácsadója szerint az új motor Newey-ban is reményt keltett, olyannyira, hogy decemberben a Honda szakurai központjába is ellátogatott.

„Newey már nem akar a korábbiakhoz hasonló normál munkanapokat, de még mindig napi szinten együttműködik velünk. Mindig új feladatokkal kell ellátnunk, ilyen volt a Valkyrie-projekt is, ami lenyűgözte és nagyon érdekelte őt” – mondta Marko, aki azt is megerősítette, az elmúlt években nem a „megszokott” Newey-val dolgoztak együtt Milton Keynes-ben. „Ha tudja, hogy a motorral esélytelen nyerni, nem úgy dolgozik, mint korábban. Most viszont úgy tűnik, sikerült ismét kielégíteni a személyes szükségleteit és igényeit.”



Adrian Newey-t ez év végéig köti Milton Keynes-be a szerződése, emiatt a hírek szerint tavaly a Ferrari és a Mercedes is állásajánlattal környékezte meg. Nem meglepő tehát, hogy az osztrákok szeretnék megtartani a már legendának számító brit mérnököt.

„Ő egy kulcsfontosságú tényező számunkra. Tavaly az aerodinamikai szabályokkal teljesen mellényúltunk, Barcelonától kezdve viszont ismét versenyképesek autónk volt. Ez Newey. Azonnal látja, mivel van gond, akár már a tervezési szakaszban, technikai elemzések és adatok nélkül. Pedig még számítógépe sincs, ezért, amikor bemész az irodájába azonnal otthon érzed magad, mert az egyetlen, amit látsz az a hatalmas tervező asztala” – mesélte az osztrák. „Amit ő tervez az 95 százalékban tökéletes, utána már csak arra van szükség, hogy valaki lefordítsa a számítógépek nyelvére, hogy a többiek is megértsék.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: