DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Az elmúlt 25 év legjobb debütálásai

Három tehetséges pilóta bemutatkozását láthatjuk idén Ausztráliában. Valós győzelmi esélyeik nincsenek, de csatlakozhatnak egy remek társasághoz, akik azonnal képesek voltak pontot szerezni.

A száguldó cirkusz történelmét böngészve láthatjuk, hogy az elmúlt negyedszázadban mindössze tizenhét versenyzőnek sikerült azonnal bemutatkozó nagydíján a pontszerzők közé verekednie magát. Ugyanakkor ne feledjük, hogy ez a statisztika meglehetősen torzít, mivel 2003 előtt még csak az első hat helyezett kapott pontot, utána évekig az első nyolc, majd 2010-től kezdve már az első tíz.

Ha az eredeti pontozási rendszer maradt volna életben akkor mindössze csak hét debütáló versenyző büszkélkedhetett volna azonnali pontszerzéssel. Nyernie egyiküknek sem sikerült, de hárman (Jacques Villeneuve, Lewis Hamilton és Kevin Magnussen) a dobogóig meneteltek. Közülük többen is világbajnokok lettek, ám olyanok is akadnak, akik végül szinte semmi különös eredményt nem tudtak később felmutatni.

A legközelebb Jacques Villeneuve állt a sikerhez, szinte végig vezette az évadnyitó Ausztrál Nagydíjat, ám néhány körrel a vége előtt olajnyomás-problémák miatt kénytelen volt visszavenni a tempóból, így csak második lett Damon Hill mögött. Később világbajnokká koronázták (igaz, nem abban az évben), mint ahogy a névsorban szereplők közül Kimi Raikkönent, Nico Rosberget, Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt is. 

Hamilton sokáig még a második helyért is harcban volt első versenyén


Kevin Magnussen esete az egyik legérdekesebb, hogy élete első versenyén másodikként végzett (harmadikként intették le, ám később az eredetileg másodikként befutó Daniel Ricciardót kizárták) és azóta sem állhatott újra dobogóra, pedig már négy szezont lehúzott a Formula-1-ben. 2019-ben George Russell, Lando Norris és Alexander Albon próbál szerencsét Melbourne-ben, hogy már első versenyén az első tízbe kerüljön.

Az elmúlt huszonöt esztendő tizenhét, első futamán sikerrel járó pilótája:

1996: Jacques Villeneuve, Melbourne, 2.
1999: Pedro de la Rosa, Melbourne, 6.
2001: Kimi Raikkönen, Melbourne, 6.
2002: Mark Webber, Melbourne, 5.

2004: Timo Glock, Montreal, 7.
2005: Vitantonio Liuzzi, Imola, 8.
2006: Nico Rosberg, Bahrein, 7.
2007: Lewis Hamilton, Melbourne, 3.
2007: Sebastian Vettel, Indianapolis, 8.
2008: Sebastien Bourdais, Melbourne, 7.
2009: Sebastian Buemi, Melbourne, 7.

2011: Paul Di Resta, Melbourne, 10.
2014: Kevin Magnussen, Melbourne, 2.
2014: Daniil Kvyat, Melbourne, 9.
2015: Felipe Nasr, Melbourne, 5.
2015: Carlos Sainz, Melbourne, 9.
2016: Stoffel Vandoorne, Bahrein, 10.

Ebben az időszakban három olyan versenyzőt találunk, aki bemutatkozó szezonjában futamgyőzelemre volt képes, Villeneuve négyszer győzött 1996-ban, Juan Pablo Montoya 2001-ben egyszer, Lewis Hamilton pedig 2007-ben szintén négyszer szelte át elsőként a célvonalat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: