Gulyás: Fake news, hogy Trump Orbán véleményét kérte Ukrajnáról

2019.10.22. 14:19 Módosítva: 2019.10.23. 00:08

A fővárossal való együttműködés volt a fő téma a 145. kormányinfón kedd délután, ahol az újságírók Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték.

„A kormány egy erős és fejlődő Budapestben érdekelt” – jelentette ki.

A kormány már a választás estéjén egyértelművé tette, hogy minden polgármesternek gratulál, és korrekt partnerként kész az együttműködésre.

A fővárossal való együttműködés feltétele, magyarázta Gulyás, hogy Magyarország kormánya és Budapest vezetése között konszenzusos döntések szülessenek.

A miniszterelnök és Tarlós István közötti korábbi megállapodásának közjogi hatása nincs, emelte ki, a kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy minden polgármesterrel együttműködésre törekszik.

Szerinte csak akkor lesz értelme tárgyalni a főváros új vezetésével, ha Karácsonyék már tudják, mit akarnak. „Nem akarjuk sürgetni őket – tette hozzá, hiszen Karácsony csak nem rég vette át a fővárost, és még idő kell neki.

Ha Karácsony Gergely ezt kezdeményezi, Orbán Viktor válaszolni fog

– mondta arra a kérdésre, hogy fogadja-e Orbán Viktor Karácsonyt a közeljövőben. Arról ugyanakkor nem tud, hogy a miniszterelnök kapott-e levelet az új főpolgármestertől. A korábban megkötött vállalásait ugyanúgy fogja tartani a kormány – folytatta Gulyás –, mintha továbbra is Tarlós István lenne a főpolgármester. 

Nem szeretnénk sehol se úgy fejleszteni, hogy a kerület ne járulna hozzá

– reagált arra a felvetésre, hogy ha az új fővárosi, kerületi vezetés nem szeretne stadiont, át lehet-e csoportosítani a pénzeket az egészségügybe. 

Megerősítette ugyanakkor, hogy a főváros ellenzéki kézbe kerülése után is folytatódik a hármas metró felújítása, az atlétikai stadion, valamint a kézilabdacsarnok építése és a Liget-projekt is. 

Az Index is az Orbán és Tarlós közötti megállapodásról kérdezte Gulyást:

Jogi álláspontot rögzítettem. Ez egy politikai megállapodás. A miniszterelnök álláspontja, hogy fenn kell tartani az együttműködést. 

Arról is beszélt, hogy Karácsonynak vannak olyan tervei, amik megegyeznek a kormány elképzeléseivel: támogatják például a CT-k számának bővítését és Karácsonynak a Városháza parkolójának közparkká alakítását célzó tervét is. Kijelentette, nem akarnak olyan fejlesztéseket átnyomni a fővároson, amit Karácsonyék nem akarnak, de például az atlétikai világbajnokság rendezését Budapest nyerte el, így az marad. Megerősítette azt is, hogy nem szerepel a tervek között Budapest Minisztérium felállítása.

Kevés olyan ellenzéki megszólalás volt, ami a kormánnyal a tárgyszerű vitát kereste volna

– jelentette ki a tegnapi botrányba fulladt parlamenti ülésről, és hozzátette, szerinte a rágalmazás, a becsületsértés egyre inkább a közbeszéd részévé válik. „Ma a magyar ellenzék úgy gondolja, hogy minden megengedhető. A politikai kultúrát ilyen mértékben nem lehet rombolni. 

Ez egy fake news

– jelentette ki Gulyás arra a hírre, hogy Orbán Ukrajna ellen hangolta Trumpot, mint arról reggel a New York Times és a Washington Post is írt. Nem lehet komolyan venni szerinte azt a hírt, hogy Orbán befolyásolhatná az amerikai elnököt, és nem tud arról, hogy az amerikai újság tudósítója a miniszterelnökséghez fordult volna ebben a kérdésben. 

Személyes ügyekben, ha akarnám, se különbözhetne a véleményem Kósa Lajosétól, aki a párt alelnöke, míg én csak egy mezei tagja vagyok

– mondta arra a felvetésre, hogy Kósa Lajos korábban azt nyilatkozta az ATV-ben, egy új, tisztességes választást kéne kiírni Győrben. Kormányzati álláspontot ugyanakkor nem tud mondani, egy kormánynak ugyanis nem lehet szerinte hatásköre a helyhatósági választásokra.

„Nem tudok egyelőre visszaigazolásról – válaszolta arra a kérdésre, hogy Várhelyi Olivér kapott-e választ az EU-biztosi kinevezéséről. Szerinte a magyar jelöltet semmilyen kritika nem érte, Ursula von der Leyen már csak arra vár, hogy Franciaország és Románia is új jelöltet állítson. 

Az Index arra kérdezett rá, hogy egyetért-e Kósa Lajossal abban, hogy külföldi állampolgárok döntötték el a fővárosi választást. Gulyás elmondta, 36 ezer Magyarországon élő európai uniós állampolgárról lehet tudni, és vannak menekültek, letelepedettek is, akik azonban szerinte nem befolyásolták érdemben az eredményt. A miniszter ugyanakkor azt feltételezi, hogy a külföldiek az ellenzékre szavaztak, mert a külföldi médiában nincs jó megítélése a Fidesznek. Távol tart mindenkit a pánikkeltéstől, a választást a Fidesz nyerte, hiszen a pártjelöltek 52,2 százaléka a kormánypárté.

Ön szerint jól kezelte a Fidesz a Borkai-ügyet? – kérdezte az Index újságírója. Gulyás arról beszélt, hogy a kampány összességében jól sikerült, és országos szinten jó eredményt ért el a Fidesz.  „Amit tehettünk, azt megtettük – mondta a győri polgármester kapcsán, két lehetőséget ajánlottak neki, ő azt választotta, hogy kilép a Fideszből. 

Várjunk, aztán meglátjuk, mi lesz fél év múlva.

Több ellenzéki képviselő is törvényjavaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy vonják meg Borkai életjáradékát. „A MOB alakítsa ki az álláspontját – intett türelemre Gulyás, utalva Orbán tegnapi parlamenti válaszára is. 

Aki egyszer olimpiai bajnok volt, az ennek az országnak dicsőséget szerzett. Az olimpiai járadék ezt honorálja.

Szó volt ezen kívül az alkotmánymódosításról is, amit Orbán még 2018 júniusában harangozott be, és amit Kocsis Máté később tagadott.

Alapvető, átfogó alkotmánymódosításra nincs szükség

– jelentette ki Gulyás, kisebb módosításokra azonban sor kerülhet, hiszen folyamatos generálásra szorul.

„Idén mintegy 20 ezer ház vagy lakás készül el – mondta a lakhatási válságról kapcsolatos kérdésre a miniszter. A kormány politikája pedig továbbra is az lesz, hogy tulajdonossá tegye az állampolgárokat, és ehhez nyújt erőn felüli segítséget. Emellett a kollégiumi férőhelyeket is tervezik bővíteni a jövőben. 

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás elmondta, a Magyar Falu program elindításának tapasztalatai alapján van igény folytatásra, eddig 36 milliárd forintos forrást biztosítottak rá. Bővülhet emellett a CSOK is, de erre vonatkozóan még nem született kormányzati javaslat.

Ha leszólítanak, ritkán állok meg

– válaszolta viccelődve az Azonnali kérdésére, hogy ő megáll-e az újságírói megszólításra, akik az új parlamenti szabályok szerint csak kordonok mögül kérdezhetik az országgyűlési képviselőket. Ezzel szerinte egyébként a demokrácia fellegvárának tekintett Európai Uniós szabályokat hozták be Magyarországra.

Kérdést kapott a kipcsakokról is, ám nem tudta megmondani, hány kipcsak önkormányzat lehet Magyarországon, amiről Orbán Viktor a Türk Tanács ülésén beszélt.