Még 10 fővárosi és 43 vidéki kórház szülészetét fejlesztik

2019.12.12. 11:40

Több részletben fejlesztik a hazai egészségügyi intézmények szülészeteit: cél az anya- és bababarát szülészetek, kórházak, ellátások biztosítása. Első ütemben 6,4 milliárd forintból 44 kórházat fejlesztettek, másodjára 3,3 milliárd forintból 53 kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozzák állami forrásból, jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. 

Kásler elmondta azt is: a pályázat egyetlen feltétele volt, hogy a fejlesztéseket össze kell kötni képzésekkel is. Az anya- és bababarát szülészeti ellátással kapcsolatos graduális és posztgraduális képzési rendszer fejlesztésére 100 millió forintot különítettek el. Az első ütemben, írja az MTI, többek között szülészeti osztályokat, szülőszobákat, kórtermeket újítottak fel, komfortosabb, egyágyas szülőszobákat alakítottak ki.

A második ütem céljai a szülészeti ellátás elméletének és gyakorlatának megváltoztatása; képzések, belföldi és külföldi tapasztalatcsere, módszertani fejlesztések támogatása; a várandósfelkészítés megerősítése; továbbá az anyatejgyűjtő állomások fejlesztése; és a szülés körüli időszak pszichés megerősítése. 

Kásler elmondta: a kellemes, családias körülmények között lezajlott szülés motivációt ad a további gyermekek vállalásához, elősegíti az anya és gyermek közötti korai kötődés kialakulását, továbbá segít biztosítani a kisgyermek életkezdetének legoptimálisabb feltételeit.