Dél-Pest készülhet a metrópótlásra

D MTZ20171104003
2019.03.18. 16:44
A legutóbbi főpolgármesteri és BKV-igazgatói ígéretek szerint március végére várhatóan átadják a 3-as metró északi, felújított szakaszát, és egy hétre rá már le is zárják a déli szakaszt. A következő nagy metrópótlásról kiadta a BKK a tájékoztatót, igaz, van egy kis csapda benne.

A leglényegesebb pontok:

  • Az M3-as metró déli vonalszakaszának felújítása idején a metró nem jár a Köki és a Nagyvárad tér között. Hétvégenként hosszabb szakaszon nem lesz metró: ekkor a Köki és a Lehel tér között sem jár majd, itt is metrópótló busz viszi az utasokat.
  • Az Üllői úton csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak majd a metrópótló buszok, haladásukat buszsáv, jelzőlámpa-programok segítik. 
  • A metrópótló buszok mellett új buszjáratok is segítik a közlekedést: a Havanna- és Gloriett-lakótelep, Pestszentimre és Gyál, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felől közvetlen buszjáratok indulnak a Nagyvárad téri metróállomáshoz, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep és Pesterzsébet felől a Boráros térre. 
  • Az új járatok mellett gyakrabban indulnak az autóbuszok Kőbánya és Rákoskeresztúr felől az Örs vezér tere felé is. 
  • A BKK együttműködik az elővárosi szolgáltatókkal is, ennek eredményeképpen a Budapest-bérlettel rendelkezők a Ferihegy vasútállomás és Nyugati pályaudvar közötti szakaszon az InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe, továbbá számos elővárosi Volánbusz járat munkanapokon a reggeli időszakban a Nagyvárad teret érintve közlekedik. 

A déli metróvonal-szakaszon életbe lépő közlekedési rend bővebben, térségenként részletezett utazási ajánlatokkal már elérhető a BKK aloldalán egy nehézkesen olvasható pdf-fájlban, ide kattintva.

A tájékoztatóban térségenkénti bontásban kidolgozott közlekedési rendet mutató interaktív térképet is felajánl a BKK, mint 2017-ben meghirdetett pótlási javaslatot. Ez már sokkal könnyebben böngészhető. Csak egy baj van vele, hogy nem frissítették, és van olyan járat, ami végül nem úgy közlekedik. Ilyen például a 89E, ami a térképen a Nagyvárad térig megy, a friss közlemény szerint pedig változatlanul a Határ útig. Remélhetően a pótlás kezdetéig kijavítják az eltéréseket. (A BKK megkereste lapunkat, és elmondták, hogy az interaktív térképet hamarosan frissítik.)

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint jelentős hiányosságok vannak a BKK közleményében. Míg a BKV már többször nyilatkozott arról, hogy az északi szakasz pótlása március 30-án befejeződik, a déli szakasz pótlása pedig április 6-án kezdődik, addig a BKK egyetlen dátumot sem említ a metrópótlásról. A BKK által közzétett anyagban alig van konkrétum: számos helyen csak annyit írnak, hogy sűríteni fogják a járatokat – azt viszont nem árulják el, hogy mennyivel.

(Borítókép: A 3-as metró vonalának felújítása miatt metrópótló buszok közlekednek a Váci úton 2017. november 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)