Az OLAF-ügytől leválasztva nyomoznak tovább az Elios pécsi ügyében

2018.10.15. 12:19

Hiába nem vizsgálta az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) a pécsi LED-es közvilágítás tenderét, mert nem uniós pénzből finanszírozták, mégis nyomoz a rendőrség az ügyben. Fél év után úgy döntöttek, elkülönítve vizsgálják az OLAF-ügytől – tudta meg a Zoom.hu.

Március elején Berkecz Balázs, az Együtt volt politikusa tett feljelentést csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt, mert az OLAF által az ország több nagyvárosában kifogásolt közbeszerzési gyakorlat a pécsi tender kapcsán is fennállt. Az ügyet a Legfőbb Ügyészség továbbküldte a Pest Megyei Főügyészségnek, amit a főügyészség a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbított.

Berkeczet most arról tájékoztatták, hogy mégsem együtt vizsgálják a pécsi tendert az OLAF-üggyel, hanem elkülönítve. Ezt azzal indokolják, hogy az "alapügyre és a pécsi ügy tárgyát képező közvilágítási projektekre eltérő finanszírozási mechanizmus mellett került sor, ami a büntetőjogi felelősség egy eljárásban történő elbírálását nehezítené”. Az eltérő mechanizmus azt jelenti, hogy a város hitelből finanszírozta a közvilágítás felújítását.

Pécsen  egyedül Tiborcz István korábbi cége tudta teljesíteni a tender kiírásában kért feltételeket, és a cég egy alvállalkozója részt vett a pályázat előkészítésében és kivitelezésében is, amit tilt a közbeszerzési törvény.

Az Elios több településen is tendergyőztes lett, így a cég végezhette el a közvilágítás korszerűsítését. Az eljárásokban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szabálytalanságokat talált, melyek alapján a Pest Megyei Főügyészség még januárban elrendelte a nyomozást. A gyanú szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás bűntettét és más bűncselekményeket követhettek el. Az Elios egyik tulajdonosa korábban Tiborcz István, Orbán Viktor veje volt.