Bizonytalan a Magyar Krónika jövője

2019.03.18. 14:50

Bizonytalan a Magyar Krónika sorsa, derül ki egy februári levélből, amit Bencsik Gábor főszerkesztő aláírásával küldtek ki az előfizetőknek.

A levélben az áll, hogy "kétségessé vált a Magyar Krónika hosszú távú finanszírozása", ezért csak 2019. áprilisig tudnak garanciát vállalni a megjelenésre.

A kulturális havilap áprilisi száma még meg fog jelenni, de a levélben Bencsik arra kéri az előfizetőket, hogy fizessenek be csekken a lapnak 650 forintot, amennyiben továbbra is igényt tartanak a folyóiratra.

Még nem tettem le minden reményről, de kénytelen voltam az előfizetőknek jelezni, hogy mi az, amiért felelősséget tudok vállalni.

- nyilatkozta Bencsik az Indexnek. A főszerkesztő szerint február óta keresik a folytatás lehetőségét.

Bencsik hozzátette, hogy igen, a Magyar Krónika támogatásra szorul, mivel "a megjelent példányok többsége díjmentesen kerül iskolákhoz, közkönyvtárakhoz, közintézményekhez határokon innen és túl". A főszerkesztő szerint a támogatás formáját nem az ő tisztje eldönteni.

A folytatásra ígéretet még nem kaptam, de reménykedem

- mondja Bencsik, aki jelenleg hirdetőkkel is tárgyal, de csak akkor tud megállapodni velük, ha biztosan lesz lap, amiben a hirdetésük megjelenhet.

A Magyar Krónika nevű magazin 2014-ben indult, akkor a közbeszéd része is lett a lapot útjára engedő Kerényi Imre legendás két mondata abból a levélből, amit a tervezett közreműködőknek írt. ("Kinyílott a pitypang. Megírom.") A lapba írt Jankovich Marcell, Bayer Zsolt és maga Kerényi is, Bencsik Gábor a kezdetektől főszerkesztő volt.

Az Origo 2015-ös cikke szerint akkor kétezer előfizetője volt az újságnak, 6450 darabot havonta pedig - ahogy nekünk is nyilatkozta Bencsik - közintézményeknek, könyvtáraknak, iskoláknak küldtek ki ingyen. Az első három lapszámot a Fidesz alapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány finanszírozta, de az első három hónap után állami hirdetéseket (Magyar Posta, Magyar Nemzeti Bank, Szerencsejáték Zrt.) is kaptak.

A Magyar Nemzeti Bank például 4,8 millió forintért jelentetett meg egy 12 részes cikksorozatot

- írta az Origo. Az előfizetők számát 2016-ra már 1600-1700 köré saccolta Bencsik, abban az évben a Szerencsejáték Zrt. 11 millió forinttal támogatta a lap kiadóját, írta az Mfor.hu. A Magyar Krónika 2017-ben 50 millió forintos állami támogatást kapott.

A Magyar Krónika mostani válságos helyzetét már előrevetítette, hogy a lap nem került bele a tavaly létrehozott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba, ami a kormányközeli médiumokat hozta közös ernyő alá. Noha az alapítványnak a deklarációk szintjén pont a nyomtatott sajtó megmentése a vállalt küldetése, a döntően kulturális profilú, reprezentatív kiállítású, kormánypárti lapra a jelek szerint nem tartottak igényt.