Rendesen megszórták a Veszprém kapusát a kézi-Eb-n

GettyImages-1192750303
2020.01.09. 22:45

A férfi kézilabda-Európa-bajnokság nyitónapján négy csoportmérkőzést játszottak le. Nagy meglepetés egyik meccsen sem született, az esélyesebb csapatok győzni tudtak. A címvédő Spanyolország is győzelemmel rajtolt.

Az A csoportban Fehéroroszország végig vezetve legyőzte Szerbiát. Az első félidőben már négy góllal is mentek a fehéroroszok, végül egygólos előnnyel fordultak. A második félidőben egyenlítettek a szerbek, de egyszer sem tudtak vezetni. Ezután egy 7-2-es rohammal elléptek a fehéroroszok, és ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs.

A szerbek két Magyarországon játszó légiósa nem volt igazán kiemelkedő, olvasható az MTI hírében. A Szeged jobbszélsője, Bogdan Radivojevic nyolc lövésből három gólt szerzett, míg a Veszprém kapusa, Vladimir Cupara húsz lövésből csak kettőt tudott kivédeni. 

A csoport másik meccsén balkáni derbit rendeztek, amit végül a horvátok nyertek meg 27-21-re Montenegró ellen. Az első félidő még a montenegróiaké volt, de a másodikban Horvátország feljavult védekezésben, és csak nyolc gólt kapott, ebből négyet ráadásul az utolsó tíz percben szedett be. 

A C csoport első meccsén a hollandok kicsit meglepték a németeket, az első félidőben kétgólos volt csak a különbség, a második félidőben azonban megtört Hollandia, Németország 11 gólos különbséggel, 34-23-ra nyert.

A C csoport másik meccsén a lettek erőn felül teljesítve játszottak a címvédő spanyolok ellen, 3-0-ra vezettek. Spanyolország kiheverte a sokkot, 5-4-re már vezetett, de Lettország a kapus Edgars Kuksa védéseinek és Dainis Kristopans lövéseinek köszönhetően még egész jól tartotta magát az első félidőben, 14-11 volt az állás. A második félidőben már beindultak a spanyolok, egy 7-0-s rohammal 25-16-re elmentek az 50. percig, és innentől már takarékosan is játszhattak, 33-22 lett a vége.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:

A csoport (Graz):

  • Fehéroroszország-Szerbia 35-30 (16-15)
  • Horvátország-Montenegró 27-21 (12-13)

C csoport (Trondheim):

  • Németország-Hollandia 34-23 (15-13)
  • Spanyolország-Lettország 33-22 (14-11)

Borítókép: A fehérorosz Mikita Vajlupau gólt dob a szerb Vladimir Cuparának a kézilabda-Európa-bajnokságon (Markus Tobisch/Getty Images)