eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Nagyon rossz hírek a tavi korcsolyázás szerelmeseinek

Nem várható jegesedés a Dunán a következő napokban, a Tiszán viszont kezdődhet a jégzajlás - mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella. Nagy tavaink még nem alkalmasak korcsolyázásra, csak a partok mentén van némi jég, az is igen furcsán néz ki.

A Duna a következő néhány napban jégmentes lesz, a Tiszán pedig - főként a felső folyásnál - helyenként lehet számítani erősödő jégzajlásra, ezeken a területeken már kisebb jégtáblák megjelenhetnek.

"Ami az állóvizeket illeti,

egyelőre még egyik nagy tavunk sem alkalmas arra, hogy korcsolyával rájuk lehessen menni.

Még csak a Balaton, illetve a Velencei-tó déli partján alakultak ki kisebb jégfelületek, amik viszont biztosan nem elég vastagok a sportoláshoz" - figyelmeztett az InfóRádióban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Tíz-tizenkét centi vastag jégnek kell lennie egy tavon ahhoz, hogy biztonságosan rá lehessen menni. Még csak most kezdik mérni a jegek vastagságát, eddig ugyanis nem volt értelme a vékony jég miatt.

Ráadásul

"az erős, hideg észak-nyugati szél miatt eléggé furcsán is fagynak be a vizek,

ezért sem alkalmas a jég korcsolyázásra" - tette hozzá a szóvivő.

A következő napok időjárási előrejelzéseit figyelve Siklós Gabriella szerint előfordulhat, hogy a hét vége felé már nagyobb jeges területek kialakulnak az állóvizeken, ugyanakkor

nagyon fontos tudni, hogy a jégfelület kialakulását a szél, illetve a hó nagyon erősen befolyásolja és rossz irányba, ugyanis így a jégnek nem lesz homogén felülete.

"Márpedig mind szélre, mind havazásra számítani kell a most következő napokban" - fogalmazott Siklós Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×