eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Csalás miatt elítélték Versend polgármesterét

Költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt nem jogerősen pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték Versend polgármesterét - közölte a Pécsi Törvényszék.

A törvényszék közleménye szerint a Pécsi Járásbíróság megismételt eljárásában hozott ítéletével költségvetési csalás bűntettében, számvitel rendjének folyamatos megsértése és hamis magánokirat folyamatos felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a K. I. monogrammal jelölt elsőrendű vádlottat, akiről megjegyzik: 2006 óta Versend polgármestere.

Ötszázezer forint pénzbüntetésre ítélték és 1,2 millió forint vagyonelkobzást is elrendeltek vele szemben.

Élettársa, a másodrendű vádlott bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt 100 ezer forintos pénzbüntetést kapott.

Az elsőrendű vádlott 2006-tól Versend község (független) polgármestere, míg élettársát 2003-tól 2013-ig az önkormányzatnál közalkalmazottként foglalkoztatták, feladatai közé tartozott a többi között a pénztár kezelése.

  • A polgármester a közmunkaprogram keretében 2012-ben két valótlanul foglalkoztatott ember részére hamis okiratokat benyújtva hívott le a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól közel 500 ezer forintnyi munkabért úgy, hogy azt egy olyan számlára utaltatta, melyhez kizárólag ő fért hozzá.
  • Emellett fizetési előleget adott ki több embernek papíron úgy, hogy az érintettek nem is igényeltek, nem is részesültek fizetési előlegben, annak átvételét nem ők írták alá.
  • Az is megtörtént, hogy a ténylegesen is kifizetett és visszakapott előleget az önkormányzat pénztárába a polgármester nem fizette be.

Az elsőrendű vádlott összesen 671 ezer forint értékre követte el a bűncselekményt, amelyhez a másodrendű vádlott 385 ezer forint erejéig nyújtott segítséget. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×