eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Máris berepült a madárinfluenza Magyarországra

Ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon. A vírus ezúttal egy Komárom-Esztergom megyei pulykatelepen bukkant fel. A betegséget vadmadarak terjesztik, Európában embert még nem betegített meg, de rengeteg szárnyast így is leölhetnek.

53 500 pulykát kell leölni Komárom-Esztergom megyei telepen Ács község mellett, mert kimutatták bennük a madárinfluenza vírusát - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih).

A madárinfluenzát a vadmadarak terjesztik, ezért az országos főállatorvos az egész országban elrendelte a baromfik zárt térben tartását.

A madárinfluenza H5N8 altípusa Európában még soha nem betegített meg embert,

a baromfitermékek tehát továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

Az elpusztított állatállomány miatt a tenyésztőket kártalanítja az állam - hangsúlyoz a Nébih közleménye.

Magyarországon utoljára 2017-ben volt madárinfluenza-járvány, akkor több mint 3 millió állatot kellett leölni miatta, a vírus azonban továbbra is veszélyt jelent - figyelmeztetett az InfoRádióban tavaly márciusban az InfoRádióban Vajda Lajos, a Nébih állat-egészségügyi és állatvédelmi igazgatója.

"Minden lehetséges módon

meg kell akadályozni az állomány vadmadarakkal történő közvetett vagy közvetlen kapcsolat kialakításának lehetőségét,

a takarmányt fedett, zárt helyen kell tartani, az etetés-itatás is fedett helyen kell, hogy történjen, hogy a vadmadarakkal ne érintkezhessen a házi baromfiállomány."

A hatóságok most az összes baromfitartó helyen ellenőrzést tartanak a madárinfluenzával fertőzött Komárom-Esztergom megyei pulykatelep 10 kilométeres körzetében, és szállítási korlátozásokat is bevezettek, hogy megelőzzék a fertőzés terjedését.

Előzőleg Lengyelországból, illetve Szlovákiából érkeztek hírek "az emberre veszélyes" madárinfluenzáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×