eur:
386.99
usd:
358.56
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Nyitókép: Aggteleki Nemzeti Park

Gyógybarlang lesz a Baradla

Már megkezdődtek a minősítéshez szükséges próbaterápiák - tájékoztatta az InfoRádiót az Aggteleki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetője. A Baradla-barlang egyik oldalágában alakítottak ki egy harminc férőhelyes kórtermet, és hasonlót terveznek egy másik közeli barlangban is. 

A Baradla-barlang gyógyító hatása régóta ismert, a légúti panaszokkal küzdő betérő vendégek javulást tapasztaltak, viszont még nem volt gyógybarlanggá minősítve. Pályázati támogatással most ez a minősítési folyamat indulhatott el - mondta az InfoRádiónak Bacsó Zsolt, az az Aggteleki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetője.

Első lépésként a Baradla-barlang egyik oldalágában alakítottak ki egy harminc férőhelyes kórtermet, ahol a terápia zajlik majd, és megkezdődtek a próbaterápiák is az edelényi Koch Róbert kórház bevonásával. Három hétig tesztelik a barlangot a téli időszakban, majd a terápiákat megismétlik a tavaszi és nyári időszakban is, mivel a barlang belső viszonyai - a légáramlás, a gőz, a páratartalom - változnak az évszakokkal együtt - ismertette az eljárást Bacsó Zsolt. Ennek az eredményét 2020 nyarán összegzik, és ezt követően lehet beadni az engedélykérelmet a gyógybarlanggá minősítéshez.

"Ha ezt a minősítést megkapja a Baradla-barlang, akkor a 2021-es évben már valóban napi szinten terápiás célra alkalmazható lesz a barlang"

- tette hozzá az osztályvezető.

A Baradla-Domica barlangrendszert - aminek van szlovák oldala is - összesen 1-1,6 millió eurós beruházással fejlesztik. Ebből a nagyobb rész, 1,3 millió euró a magyar oldalra esik, ami összességében fedezte az előkészítést: abban a mellékágban, az úgynevezett Rókaágban, amelyben eddig csak egy betonozatlan járat volt, most kiépült a járdarendszer, a terápiás helyiségek, az új világítás, a szellőző berendezés, minden egyéb technikai feltétel is. A próbaterápiára már csak az ágyakat és eszközöket kell bevinni - mondta Bacsó Zsolt.

Elmondta azt is, hogy a tervezett maximális befogadóképesség 10 fő, de a termet naponta többször is fel lehet tölteni. A próbaterápia alapján ez napi 3 órás kezelést jelent egy személy esetében - tette hozzá az osztályvezető. Azt egyelőre még nem tudják, hogy a minősítés megszerzését követően ki végzi majd a terápiákat, a Koch Róbert kórház jogosultsága ugyanis csak a próbaidőszakra érvényes. De csak a minősítés megszerzése után dolgozzák ki, hogy milyen gyógyászati intézmény végzi majd a későbbiekben a szolgáltatást. Arról sincs még információ, hogy milyen díjazás ellenében vehető majd igénybe a gyógybarlangi terápia, vagy hogy a társadalombizosítás támogatja-e majd ezt, de a nemzeti park szeretné, hogy legyen tb-támogatott és önköltséges lehetőség is.

Az osztályvezető kitért arra is, hogy a gyógybarlang funkció sem a barlang természetvédelmi értékeit veszélyezteti, sem a többi látogató túráit nem korlátozza majd, mivel ez a terem a barlang főágától teljesen elkülönül.

A következő fázisban nemcsak a Baradlában, hanem a Béke barlangban is lesz egy ilyen terápia. Itt egyébként valamikor volt terápia, csak lejárt a minősítése, amit újra meg kell szerezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×