eur:
394.32
usd:
369.51
bux:
65689.24
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Tony Curtis magyar származású amerikai filmszínész beszél a XVI. Budapesti Nemzetközi könyvfesztiválon önéletrajzi könyvének, a Hollywood hercegének bemutatóján és dedikálásán a Millenárison.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Hollywoodi relikviák Mátészalkán

Kiállítás nyílik Tony Curtis (1925-2010) kétszeres Golden Globe-díjas magyar származású hollywoodi színészlegenda személyes tárgyaiból augusztusban a sztár édesapjának szülővárosában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán - közölte a város önkormányzata.

A mintegy húsz relikviából álló gyűjteményt a színész özvegye, Jill-Curtis Weber 2017-ben adományozta a városnak, miután felkereste őt a Magyar Hollywood Tanács és az önkormányzat közös delegációja. A relikviák a város turisztikai projektje keretében megújuló Kossuth utca egyik épületében kapnak majd helyet.

A többek között festményekből és használati tárgyakból álló gyűjtemény leleplezése és első kiállítása idén augusztusban a mátészalkai Fényes Napok rendezvénysorozat keretében várható.

Tony Curtis (születési nevén Schwartz Bernát) 1925. június 3-án született New Yorkban. Apja, Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) és édesanyja, Klein Ilona (Helen Schwartz) Mátészalkáról emigráltak New Yorkba.

A jó kiállású sztár tehetségét először A siker édes illata című 1957-ben készült drámában csillogtatta meg. Ebből az időszakból valók olyan emlékezetes filmjei, mint a Van, aki forrón szereti című vígjáték, amelyben Marilyn Monroe-val és Jack Lemmonnal játszott, A megbilincseltek, amelyért 1959-ben Oscar-díjra jelölték vagy a Spartacus. Ezekben az években nyerte el kétszer is a legkedveltebb férfi filmsztár kategóriában a Golden Globe-díjak között adományozott Henrietta-díjat.

Híres filmszerepei között emlegették a Houdinit, a Trapézt, A bostoni fojtogatót vagy Az utolsó filmcézárt. Curtis több mint 140 produkcióban szerepelt a kalandfilmektől a romantikus vígjátékokon át a drámákig.

Tony Curtis többször járt Magyarországon, egy ízben Mátészalkára is ellátogatott.

A filmsztárt 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. Utoljára 2009 áprilisában járt Magyarországon, amikor a könyvfesztiválon bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzát és festményeit.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×