eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Menyhal (Lota lota) Török József halász csónakjában a Tisza vezsenyi szakaszán. A ragadozó életmódot folytató menyhal a tőkehalfélék családjának egyetlen édesvízi képviselője. Hazai folyóink szinte mindegyikében előfordul, de mivel a felmelegedő víz hatására táplálkozása szünetel, horgászatának és halászatának szezonja a téli hónapokra korlátozódik.
Nyitókép: MTI Fotó: Bugány János

A hatvanas évek óta nem történt ilyen a Balatonnál

Nagy mázlija volt egy kaposvári horgásznak - évtizedek óta nem fogott hal akadt a horgára.

Herman Ottó még lejegyezte, 1965 óta azonban nem találkozhattak a Balatonban menyhallal a horgászok. Négy éve kezdték újra telepíteni a tóba, tegnap éjszaka pedig az első visszafogott példány is horogra akadt – sok évtized után, egy kaposvári orvosnak sikerült újra menyhalat fogni a Balatonból - írta a likebalaton.hu.

“Fél órával ezelőtt Dr. Bajzik Gábor horgásztársunk a fonyódi-akadón süllőzés közben egy rendkívül jó kondícióban lévő, 28 cm-es, csodaszép menyhalat fogott!" - adta hírül közösségi oldalán Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója. Az öröm nem véletlen, hiszen a valamikor őshonos halfajt, 1965 óta nem fogtak ki a tóból és évtizedekig visszatelepíteni sem lehetett.

A menyhal balatoni állományát az 1965-ös nagy balatoni halpusztulás lényegében tönkretette, a megmaradt, utolsó példányok pedig az angolnáknak estek áldozatául – mondta Szári Zsolt a portálnak.

– Addig, amíg az angolna állománya nem csökkent egy kritikus érték alá, értelmetlen is lett volna próbálkozni a telepítéssel. 2015-ben tettük vízbe az első példányokat és 2016-2017-ben is folytattuk ezt a munkát, több korosztállyal és különböző méretű menyhalakkal: 2-4 centis és 8-10 centis halak kerültek a Balatonba.

Amikor még sok volt a menyhal, a téli horgászat komoly célpontjának számított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×