eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Ezért lassítják értünk az online és bankkártyás vásárlást

Jelentősen megváltozhat szeptembertől a bankkártyás és az online fizetés. Egy uniós irányelv miatt szigorúbb ellenőrzés várható a tranzakciók során, szakértők szerint azonban a határidő egyes országokban tolódhat.

Szeptember 14-től jelentős változások léphetnek életbe a bolti bankkártyás és főleg az internetes vásárláskor, ugyanis egy fizetési szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós irányelv szerint a különböző fizetési tranzakciók esetén szigorúbb előírások jönnek, ezzel növelnék a pénzügyi rendszer biztonságát – mondta Turzó Ádám, a Portfolio elemzője.

"Akkor lép majd életbe az úgynevezett PSD2 szabályozás, amely egy uniós irányelv,

a tranzakciók szabályait próbálja megreformálni, biztonságosabbá tenni.

Ezért várható szigorítás."

Turzó Ádám arról is beszélt, hogy a hétköznapokban is új helyzetekre kell felkészülniük az embereknek.

"Az ötezer forint alatti tranzakcióknál is elő fog fordulni néha, hogy PIN kódot kér a terminál. Ennek az az oka, hogy körülbelül 150 ezer forintonként is kódot kell adni az új szabály szerint, akár pay-passos vásárlás esetén is" - húzta alá. Ráadásul 5 tranzakciónként is ugyanígy kér a rendszer PIN kódot, aminek az az értelme, hogy

legfeljebb 5 tranzakciót vagy 150 ezer forintot fizethetnek a kártyával abban az esetben, ha a kártya eltűnik vagy ellopják azt.

A Portfolio elemzője kiemelte, hogy sokkal lényegesebb változás várható majd az e-kereskedelemben, az online fizetéseknél.

"Kétfaktoros ellenőrzés jön, ami azt jelenti, hogy

fizetésnél SMS-ben kapunk egy kódot, ami még nem lesz elég, ehhez hozzá kell tenni egy jelszót vagy a biometrikus adatunkat, ezáltal biztonságosabban tudunk fizetni az online térben is."

Arra is lehet számítani, hogy szeptember 14-től csak akkor lesz érvényes egy internetes vásárlás, ha legalább két módon igazolja az ügyfél, hogy valóban ő vásárol. Szakértők szerint egy átlagos fizetés lassabnak tűnhet a jövőben, viszont erősebb ellenőrzést biztosít a felhasználók számára, a szeptember 14-i határidő viszont elképzelhető hogy egyes országokban csúszik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×