eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Csiszár Imre rendező Robert Bolt Egy ember az örökkévalóságnak című drámájának próbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. február 13-án. A darabot február 16-án mutatják be.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Csiszár Imre: sosem szabad az írói szándékkal szembemenni

Egy rendezőnek örökre gyereknek kell maradnia, hogy ne felejtsen el önfeledten játszani – véli Csiszár Imre. A Kossuth-díjjal kitüntetett rendező most épp Zalaegerszegen próbál egy Shakespeare-darabot.

Major Tamás osztályában végzett a Színművészetin Csiszár Imre friss Kossuth-díjas rendező, aki osztályfőnökétől azt tanulta: a színház játék.

"Rendezőként, színészként, drámaíróként is csak olyan ember kezdjen munkába, aki örökké gyerek tud maradni."

A rendező szerinte mindig tudja, hogy miért vesz elő egy darabot, a végső cél pedig az élvezhetőség, nem szabad a színpadot katedrának, de vásári térnek sem használni, bele kell vonni a játékba a nezőket, így lesz a színpad közös játéktér.

Szerinte nem szabad az írói szándékkal szembemenni, de meg kell próbálni megfejteni azt, ellene dolgozni nem jó, helyette inkább másik darabot kell választani.

Nemrég a Nemzeti Színházban rendezte meg a Morus Tamás életéről szóló Robert Bolt-művet (Egy ember az örökkévalóságnak), amelyből szintén kifejezhető az egyénnek és a hatalomnak a viszonya, a hité és a hitetlenségé, illetve a megalázkodásé és a szólásé, amivel felelősséget vállalunk.

Az aktualizálásnak ugyanakkor van helye, mert

Moliere Úrhatnám polgára a kortársaknak tart tükröt, ami nem történik meg ma, ha az akkori köntösben áll színpadra a darab ma: a darabot ez esetben nem szabad a korában tartani,

mert a néző nem fog szembesülni az üzenettel.

Csiszár Imre Zalaegerszegen rendez Shakespeare-t, egy vásári komédiát (A windsori víg nők).

A Kossuth-díjjal kapcsolatban elmondta, nem az egyes emberek jó és rossz tanácsaira, kritikáira kíváncsi, csakis a közönségére.

"Nem szabad, hogy a ruhatárban érjen véget a darab" - vélekedett a színházi rendező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×