eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Getty Images

Könnyen elsodor minket az infovihar

Jó oka van annak, hogy könnyen dőlünk be a hamis "híreknek" - állapították meg kutatók.

Az emberek ítélőképessége sok esetben másodlagos információkra támaszkodik, amelyeknek nincs igazi forrása. Röviden: azt gondoljuk, amit mások gondolnak - írja a BBC.

Egy egyszerű példával élve: a színházban azt vesszük észre, a közönség egy része a kijárat felé menekül, ebből pedig arra következtetünk, hogy valami baj történt. Azt, hogy baj van, a körülöttünk lévők reakciójából szűrtük le, de mi van akkor, ha őket félrevezették egy téves riasztással vagy az előadás részét képező tűzjelzővel?

Az internetes adatközlés és a közösségi média nagyban átalakította ezt az egyébként természetes gondolkodásmódunkat:

ma már egy teljesen más szinten hagyatkozunk a mások által közölt információkra.

Vincent F. Hendricks és Pelle G. Hansen dán kutatók a jelenséget "információviharnak" vagy röviden "infoviharnak" nevezik: a hirtelen felkapott és gyorsan terjedő információt az ember forrás nélkül elfogadja, pedig sok esetben ezek tévhírek, nem ritkán egy adott internetes közösség által terjesztve.

Mikor egy információ kikerül a közösségi médiába az interneten keresztül, a hétköznapi ember két opcióval rendelkezik: utána néz a hír eredeti forrásának, vagy (ami az egyszerűbb és a gyakoribb megoldás) megkérdezi a többi felhasználót, hogy mit gondolnak.

"Mikor nincs elegendő információ a döntéshez, vagy túl sok idő lenne azokat felkutatni,

sokan racionális megoldásnak látják, hogy azt gondolják, amit a többség mond"

- magyarázta Hendricks és Hansen.

Az igazi probléma abban rejlik, hogy a való világban egy téves konszenzust általában hamar szétoszlatnak egy hivatalos közleménnyel vagy bejelentéssel. Az interneten azonban ez ennél egy kicsit bonyolultabb, hiszen az emberek határozottan elutasíthatnak vagy rábólinthatnak egy hírre, és akárcsak egy valódi vihar, úgy ezek az infoviharok is a felgyülemlett gondolatok kicsapódásának a végeredménye.

A leghatékonyabb módszer, ha az emberek nyitottabb gondolkodásmóddal közelítik meg ezeket a híreket: így egy esetleges tévhitnél vagy hamis hírnél könnyebb szétoszlatni a téves konszenzust.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×