Blogzine

A Continental már a budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központjában is megkezdte úttörő megoldásainak fejlesztését

· Az új Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ nyitását 2018. január 30-án jelentették be, és 2018. májusában kezdte meg működését

· A budapesti irodában tapasztalt szakértők és szakképzett diplomások dolgoznak a Mesterséges Intelligencia (MI) területén

· A technológiai cég inspiráló munkakörnyezetet kínál fejlesztőinek, ahol járművek tesztelésére is lehetőség van

· A Continental a helyszínen bemutatót tartott csúcstechnológiás Mesterséges Intelligencián (MI) alapuló technológiai megoldásairól

A Continental technológiai vállalat ma hivatalosan is megnyitotta budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központját. A lokáció vezetője, Jens Brüning köszöntője után röviden bemutatta a Fejlesztő Központ fejlődésének eddigi történetét, melyet Dr. Sascha Semmler, a Continental Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) üzletágának Kamera program menedzsment vezetője, Ralph Lauxmann, a Chassis & Safety divízió Systems & Technology területének vezetője, illetve Dr. Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter beszéde követett. A virtuális szalag átvágását követően a Continental élőben bemutatott néhány példát a fejlett Mesterséges Intelligencia (MI) alapú technológiai megoldásaiból, amelyek kulcsfontosságúak az önvezető járművek fejlesztésében (pl. gyalogosok testtartásának vizsgálata, hogy jobban előre jelezhetők legyenek a szándékaik).

Budapestről alakítják a jövő mobilitását

„A Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ a Continental vállalat magyarországi működését az automata vezetéshez szükséges megoldásokkal látja el” – hangsúlyozta Jens Brüning, a budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ vezetője. Hozzátette, hogy „az 1400 m2-es telephelyünk Budapest szívében egyedülálló lehetőséget nyújt az elkötelezett és motivált szakértők számára, akik aktívan szeretnék alakítani a jövő mobilitását. Inspiráló és kényelmes munkakörülményeket, a fejlesztésekhez szükséges high-tech felszereléseket, és modern belső kialakítást biztosítunk munkatársainknak, teret adva a kreativitásnak és az ötleteknek. A csapatunk jelenleg MI specialistákból, data-managerekből, DevOps mérnökökből és alkalmazás fejlesztőkből áll. Az elkövetkező hónapokban folyamatosan bővülünk majd, hogy elérjük a célul kitűzött 100 fős létszámot.”

„Az új Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ létrehozása fontos mérföldkő a Continental számára az automata vezetés felé haladó úton. Az itt fejlesztett megoldások jelentősen hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az automata vezetéshez használt rendszereink már a közeljövőben használatra készek legyenek, így biztonságosabbá tesszük a közlekedést” – mondta Dr. Sascha Semmler, a Continental Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) üzletágának Kamera program menedzsment vezetője.

Technológiai megoldások demonstrálása a mesterséges intelligencia használatával

„Amíg nem értjük meg teljeskörűen és biztonságosan a környezetünket, addig nem beszélhetünk automata vezetésről” – mondta Ralph Lauxmann, a Chassis & Safety divízió Systems & Technology terület vezetője. Az emberekhez hasonlóan a rendszernek is észlelnie kell a közlekedés többi résztvevőjét, az utat és a lehetséges akadályokat. Egy ilyen rendszer fejlesztése sok kihívást tartogat, számos különböző komponensből áll, amelyeket külön kell kialakítani, majd egy rendszerbe integrálni. A budapesti irodánk csupán pár hónap alatt már komoly eredményeket ért el: gépi tanulási módszereket fejlesztünk, alkalmazunk, illetve integrálunk.

A fejlesztés előkészítésétől a termék tervezéséig tartó folyamat rendkívül lerövidül Budapesten. Az új megoldások azonnal beépíthetők a speciálisan felszerelt teszt járművünkbe, hogy a szakértőink a valós életben szerezhessenek tapasztalatot. A megnyitó során ezek a környezetérzékelő szenzorok is bemutatásra kerültek. A látogatók betekintést nyerhettek abba, hogy a Mesterséges Intelligenciát hogyan használja fel a gyakorlatban a Continental a jövő automata vezetői rendszereinek fejlesztése során.

A vendégek többek között megtekinthették a Continental újgenerációs gyalogos felismerő rendszerének interaktív élő demonstrációját. Ez a funkció felelős a jármű környezetében lévő gyalogosok észleléséért, a védelmük érdekében. Amíg a jelenlegi fejlett vezetést segítő rendszerekben használt klasszikus gyalogos felismerő technológia csupán arról szolgáltat információt, hogy hol található a gyalogos, addig a következő generációs rendszerek már mesterséges intelligencián alapuló tanulási módszereket használnak. Ezáltal sokkal több információt képesek átadni: például beazonosítani az emberi test különféle részeit (kezeket, könyököt vagy vállat), ami alapján egy algoritmus előre jelzi az észlelt személy testtartását és várható mozdulatait. Ebből következtetéseket tud levonni a mozgásuk és figyelmük irányáról, ezáltal is növelve a biztonság szintjét. A látogatók saját maguk is megtapasztalhatták ezt az új Mesterséges Intelligencián alapuló megoldást.

Megosztás