2018. május 31., csütörtök

Cseresznyés mascarponés máktorta



Hozzávalók:
24 cm-es formához:
Tészta:
·         300 g mák
·         120 g liszt
·         8 g sütőpor
·         1 citrom lereszelt héja
·         180 g vaj
·         8 tojás
·         240 g cukor

Krém:
·         500 g mascarpone
·         4 dl tejföl
·         250 g cukor
·         24 g vaníliás cukor
·         40 g zselatin fix
·         3 dl Hullala habtejszín
·         eperlekvár

Cseresznyezselé:
·         500 g cseresznye
·         150 g cukor
·         2 lapzselatin

Tortakeret:
·         30 g fehér csokoládé
·         200 g tejcsokoládé

Zselé készítése:
A cseresznyét turmixoljuk össze, majd a cukorral tegyük fel főni – főzzük minél sűrűbbre. A lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd 5 perc elteltével csavarjuk ki, és adjuk a kész cseresznyéhez.
Hagyjuk langyosra hűlni.

Tészta készítése:
A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze. A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez. A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)

Krém készítése:
A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd adjunk hozzá 20 g zselatin fixet. A habtejszínt 20 g zselatin fixszel verjük kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.

Összeállítás:
A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát rá. Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém 1/4-ével, rákenjük a zselét , majd vonjuk be a krém 1/4-ével. Helyezzük rá a tészta másik felét, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe. A megmaradt krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, és vonjuk be a tortát.

Tortakeret készítése:
A csokoládé tortakerethez vágjunk ki a torta kerületénél 5 cm-rel hosszabb sütőpapírt. A fehér csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd pöttyözzük be a sütőpapírt. Ha elkészültek a pöttyök, olvasszuk meg vízgőz felett a tejcsokoládét, és óvatosan, vékony rétegben oszlassuk el a sütőpapíron.
Várjunk 5 percet, majd helyezzük a torta köré. Legalább 25 percre tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. A félretett krémmel díszítsük a torta tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése