Banyavész (értékelés és nyereményjáték)


Mit tehet három ötödikes, akik nem hisznek a mesében, ha kiderül, hogy a helyettes ofőjük igazából boszorkány? És ha ez a boszorkány azt a feladatot adja nekik, hogy írjanak olvasónaplót a valóságból, vagy egyiküket megbuktatja? Nos Anka, Zizu és Báti nekivág Budapestnek, és megpróbálnak rátalálni egy igazi mesére! Miközben felfelé fotózva gyűjtik instagramjukra a fővárosi szobrok és domborművek képeit, kénytelenek rádöbbenni, hogy bizony a valóság is lehet mesei! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából három szerencsés olvasó meg is nyerheti ezt a csodás nyomozós meseregényt!

Kiadó: Könyvmolyképző, 2018

Oldalszám: 152 oldal
ISBN: 9789634575306
Illusztrálta: László Maya

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Anka hatalmas bajba kerül, ha nem teljesíti egy boszorkánygyanús tanárnő feladatát.
Olvasónapló a VALÓSÁGBÓL? Hogy micsoda?!
Zizu, Báti és Anka sem érti, mégis kénytelenek nekivágni Budapestnek, hogy találjanak egy igaz mesét. Olyat szánalmasan elavultat, amiben nem elég, hogy a jó győzedelmeskedik, de még méltó jutalmát is elnyeri.
Persze komoly ötödikesként tudják, hogy ennyi erővel akár sárkányokat is kereshetnének. Vagy varázslókat.
De nincs más választásuk, mint alaposan kinyitni a szemüket, és meglátni a város lenyűgöző csodáit, hogy megmenthessék Ankát.
A barátoknak egy hét áll a rendelkezésükre. Vajon sikerül végbevinni a csodát?
Titkok, csodák Budapest utcáin. Mit kell tenned, hogy meglásd? Csak nézz fölfelé a házakra, és a város mesél!

Véleményem:

Ezt a könyvet éppen egy olyan napon kezdtem el olvasni, amikor nem volt különösebben jó hangulatom, az idő is vacak volt, szóval nem a leglelkesebb formámban csaptam fel a buszon. Pont emiatt én voltam  a legjobban meglepődve, amikor 2 oldal után hangosan kacarásztam, és az út hátralévő részében fülig ért a szám. Mert annak ellenére- vagy éppen azért- mert ez egy könnyed ifjúsági regény, végtelenül humoros és ötletes, így garantáltan jó kedvre deríti olvasóját.




"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három gyerek. Ez a bizonyos három gyerek baromi dühös lett volna, ha meghallja, hogy pont így kezdődik a történetük. Ők ugyanis utálták a meséket."
Nos, ilyen nyitómondatok után az ember egyből érzi, hogy nem egy szokványos ifjúsági történetet fog olvasni, hanem valami olyasmit, amiben a finom kamasz-irónia és a mai kor aktualitása/frissessége legalább annyit nyom a latban, mint a kalandos cselekmény vagy a csodás elemek. A regény elején megismerjük ötödikes főhőseinket, Zizut, Ankát és Bátit, akik már kiábrándultak a mesék világából. Kiábrándultságuk oka tulajdonképpen nagyon is érthető: úgy érzik, a való világban egyáltalán nem igaz, hogy a jó mindig győzedelmeskedik, saját környezetükből pedig nem tudnának olyan felnőttet megnevezni, aki minden körülmények között becsületesen és hősiesen viselkedik. A kisebb-nagyobb családi problémák mellett az iskolában is elég sok nehézségük akad. Zizut vélt és valós okoskodásai miatt folyton piszkálják a tanárok, Anka nehezen boldogul a tanulással, Báti pedig úgy érzi, egyáltalán nem szolgált rá a nevére, és az esetek többségében képtelen bátran viselkedni. Az osztálytársaikkal nem igazán jönnek ki jól, így főleg csak egymásra számíthatnak.

Szükség is lesz a barátok összetartására, ugyanis Anka bukásra áll magyarból, ráadásul az iskola legszigorúbb tanára, Adél néni tanítja ezt a tárgyat. Egy balul sikerült felelet közben hőseink rájönnek, hogy tanárnőjük vélhetően természetfeletti erővel rendelkezik, ami további aggodalomra ad okot. Adél néni utolsó lehetőséget ajánl a gyerekeknek, hogy megmentsék Ankát a bukástól: olvasónaplót kell írniuk, melyben a való életből merítenek témát, tehát mégiscsak keríteniük kell valahonnan egy mesét, ami igaz is. Nagy kihívás ez olyanoknak, akik teljes mellszélességgel állnak ki a mesék világa ellen.



A gyerekek először teljesen tanácstalanok, és igyekeznek az általuk ismert embereket megkörnyékezni, hátha valamelyikükben rejtőzködik egy csodás történet. De sajnos újra meg újra szembesülniük kell azzal, hogy az ő általuk meghatározott hős-fogalomnak senki sem fog tökéletesen megfelelni. A három barát kénytelen lesz vagy gyorsan kitalálni valamit, vagy megváltoztatnia a nézőpontját a mesékkel, hősökkel és csodákkal kapcsolatban. Menet közben számtalan izgalmas eseménnyel és különc figurával találkozunk, felbukkan egy elvarázsolt sárkány, egy lecsúszott varázsló, és még a bunkónak tűnő osztálytársakról is kiderülhet, hogy nem is egészen olyanok, mint főhőseink hitték. 

Számomra nagy pozitívum, hogy bár a könyv visszaadta gyerekkorom békebeli ifjúsági regényeinek hangulatát, mégis teljesen "mai" volt, számos olyan helyzetre és problémára reflektált, ami egy mostani tizenévest is foglalkoztathat. Nagyon tetszettek a karakterek is, elsősorban a gyerekek, mert mindhármuknak akadt ugyan valamilyen gyengesége, ami miatt könnyen célponttá válhattak, emellett olyan erényeik is voltak, melyek átsegítették őket a nehézségeken. Eleve nagyon szimpatikus az is, ahogy a barátság, összetartás, segítőkészség megjelenik a könyvben, jó volt látni, hogy Anka mellett ilyen határozottan kiállnak a többiek a történet elején. Az abszolút kedvenc Adél néni figurája lett nálam: zseniális volt, ahogy minden mondatához hozzáfűzött egy vers idézetet, amivel pillanatok alatt földbe döngölt bárkit- még a saját kollégáit is. Az pedig még inkább, hogy az olvasás előrehaladtával az ő alakja is egyre összetettebbé válik, és érhetnek még minket meglepetések a valós motivációit illetően.

Volt még néhány apróság, ami szerintem nagyon sokat dobott a könyvön. Az egyik ilyen a három  barát közös hobbija volt. Zizuék ugyanis gyakorta járják Budapest utcáit, szigorúan fölfelé nézve, hogy az érdekes szobrokat, homlokzatokat lencsevégre kapják, és utána a képeket feltöltsék közös Instagram-oldalukra. Nagyon jó dolognak tartom, ha a modern technológia vagy a közösségi oldalak megjelennek egy gyerekkönyvben, főleg ilyen módon, amikor valamilyen tartalmas, értelmes és kreatív felhasználási lehetőség is melléjük van társítva. A másik dolog, ami nagyon tetszett, a szerző kis játéka, amit belecsempészett a könyvbe. Ugyanis a regényben elhangzó idézeteknek (és higgyétek el, Adél néninek köszönhetően ez nem kevés) utána lehet nézni, ki lehet nyomozni, honnan vannak, és a végén le is lehet ellenőrizni az utolsó oldalon. Azt gondolom, ha csak egyetlen gyerek vagy felnőtt akadna, aki ennek hatására kezd verseket olvasni, akkor már megérte, de azért remélem, hogy sokkal többen lesznek.


A könyv közepe felé kicsit kuszábbnak éreztem a cselekményt, sok minden történt, és ebből nem mindnél éreztem azt, hogy vezet is valahová. De ezen nagyjából túl tudtam lendülni, mert úgy voltam vele, hogy talán a további kötetekben választ kaphatunk a felmerült és nyitva hagyott kérdésekre. A könyvet egyébként nagyon gyorsan és könnyen lehet olvasni, köszönhetően a gördülékeny nyelvezetnek, ráadásul tényleg nagyon sok olyan ötlet, mondat vagy rajz szerepel benne, ami mosolyra fakaszt. És ha már rajz: nagyon szerettem László Maya illusztrációit. A fekete-fehér, mégis vidám és lezser hangulatot árasztó képek jól passzolnak szerintem ehhez a korosztályhoz. Összességében én nagyon csíptem ezt a könyvet és várom a folytatást, a jövőben pedig figyelemmel fogom kísérni Ecsédi Orsolya munkásságát.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom: az általános iskolai korosztálynak mindenképpen, illetve nemtől és kortól függetlenül mindenkinek, aki egy vicces, jópofa történetet akar olvasni és még nem unta meg a meséket.

Nyereményjáték:

Főszereplőink igazi kis nyomozók, akik keresztül-kasul bejárják Budapestet érdekes féldomborművek, varázslatos lények és mesei történések után kutatva. Ezért úgy döntöttünk, hogy mi is adunk nektek egy kis nyomoznivalót! A Blogturné Klub oldalán a Banyavész könyvnél találtok egy keresztrejtvényt, amit meg kell fejtenetek a bloggereknél talált leírások alapján. A rafflecopter dobozba viszont csak a színes hátterű betűkből összeálló megoldást kell beírnotok!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
4. szinonimái: bűvész, mágus, táltos
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03.12. - Sorok között
03.16. - Könyv és más

Megjegyzések