Miért kávézó- Mese az élet értelméről (értékelés és nyereményjáték)


Egy rejtélyes kávézó, valahol a semmi közepén. Egy magányos utazó. És sok-sok kérdés, amiknek a végiggondolása az egész életedet megváltoztathatja. Ezt adja a Miért kávézó.
A Blogturné Klub három tagja is elindul, hogy ellátogasson erre a misztikus helyre. Tarts velünk Te is!


Kiadó: Park Kiadó, 2019

Oldalszám: 136 oldal
ISBN: 9789633554661
Eredeti cím: The Why Café
Fordító: Kelemen László

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az állandóan rohanó, túlterhelt menedzser, John egyhetes szabadságra indul, de útközben autójával eltéved. Betér egy kávézóba, hogy egyen valamit – és sorsfordító élményben lesz része. Az étlap címoldalán három kérdéssel szembesül: „Miért vagy itt?""Félsz a haláltól?” "Elégedett vagy az életeddel?" Miközben a pincér, a konyha séfje és az egyik vendég segítségével megpróbál választ adni ezekre a kérdésekre, egyre inkább új szemszögből tekint az életére, és rájön, hogy milyen fontos dolgokat tanulhat meg a zöld levesteknőstől…

John P. Strelecky (1969) amerikai író gyermekkori álmát követve pilóta szeretett volna lenni, de szívproblémái miatt erről le kellett tennie. Vállalkozási tanácsadóként dolgozott, állandóan úton volt, aztán harminckét éves korában úgy döntött, hogy kiszáll a mókuskerékből: 2002-ben egyéves fizetés nélküli szabadságot vett ki, és feleségével együtt hátizsákos turistaként körbeutazta a világot. Hazatérve megírta első könyvét, a Miért kávézót, melyből rövid idő alatt bestseller lett. Azóta könyveket ír, előadásokat tart, és coachként dolgozik.

Véleményem:

Mostanában a szokásosnál jobban bevonzódnak az életembe az olyan könyvek, amik valamilyen formában a létezés nagy kérdéseire keresik a választ. Sokáig úgy voltam vele, hogy én ezeken a körökön már nagyrészt túl vagyok, de idővel az ember belátja, hogy van egyfajta periodikusság ezzel kapcsolatban. Újra és újra jönnek olyan helyzetek, nagy változások, amikor időszerű kicsit megállni, és eltöprengeni azon, merre tartunk, mit szeretnénk, és hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet abból, amink van. John P. Strelecky rövidke könyve arra vállalkozik, hogy kiindulópontot vagy segítséget nyújtson az ilyen kérdésfeltevésekhez, olyan formában, hogy a szerző saját élményét mutatja meg nekünk "megvilágosodásával" kapcsolatban. Kicsit féltem, mert a divatos önsegítő könyvek hangvétele gyakran nem szimpatikus a számomra, de szerencsére egy kellemes és sok szempontból gondolatébresztő olvasmányban volt részem. De lássuk, mit is ad pontosan a Miért kávézó. 


A szerző egyes szám első személyben meséli el nekünk történetét, aminek kezdetén éppen úton van, hogy régóta vágyott szabadságát megkezdhesse. John vállalkozási tanácsadóként rengeteget dolgozik, nehezen szabadul ki a mókuskerékből, és még akkor is ideges és feszült, amikor végre pihenni indul. Az utakon nem várt forgalmi akadályok alakulnak ki, alig halad a sor, emberünk pedig türelmét vesztve kerülőúton halad tovább, aminek persze egy jó kis eltévedés lesz a vége. A benzin fogytán, sehol semmi nyoma a civilizációnak, ameddig a szem ellát, John tehát már előre elkönyveli, hogy ebből a kikapcsolódásból sem lesz semmi. Az utolsó pillanatban azonban rábukkan egy aprócska, eldugott kávézóra, ahová betér éjszakára. Ettől a ponttól kezdve a történet leheletnyit misztikusba fordul, na nem kell persze nagyon látványos, csodás eseményekre gondolni. Mindössze arról van szó, hogy sok a kedvező véletlen, és hogy a kávézó épülete és személyzete mintha éppen abból a célból létezne, hogy ezt az elkeseredett, kiábrándult férfit segítsen visszaterelni a helyes útra.

A kávézóba érve John kicsit különösen, de ugyanakkor kellemesen érzi magát, az egész hely hangulata otthonosságot áraszt. Ezt az érzést fokozza a személyzet viselkedése, megismerjük Casey-t, a pincérnőt és Mike-ot, a szakácsot, akik mintha sokkal többet tudnának Johnról és a helyzetéről, mint azt a férfi lehetségesnek tartaná. Meglepődését tovább fokozza, amikor a kávézó étlapján a következő kérdéseket találja:

Miért van itt?
Fél a haláltól?
Elégedett az életével?

Innentől kezdve a könyv beszélgetések és hangos gondolkodások sorozata, John hol egyedül, hol Casey-vel vagy Mike-kal közösen boncolgatja, hová jutott eddig az életében, mennyire elégedett azzal, illetve milyen lehetőségei lennének a továbblépésre. Mindezt sok-sok példabeszéden keresztül, kicsit filozofikus stílusban, ami épp elég elvont ahhoz, hogy nekünk, olvasóknak is segítsen a saját életünkre vonatkoztatni a gondolatokat. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy ilyen rövid terjedelmű kötet esetében mekkora tartalommal és üzenettel számolhatunk. Az én érzéseim vegyesek ezzel kapcsolatban. Úgy gondolom, egy olyan embernek, aki most tart a tudatosság vagy útkeresés kezdetén, vagy komolyabb elakadáshoz érkezett az életében, pont arra van szüksége, hogy kevés, de jól irányított mondatokat, kérdéseket kapjon, amik továbblendítik az akadályokon. Ugyanakkor, ha valaki sokszor olvas hasonló témában, és egyébként is igyekszik nagyon tudatosan élni, akkor nem biztos, hogy jelentős mennyiségű új szempontot fog adni ez a könyv. Én saját magamat valahová a kettő közé sorolnám: ahogy feljebb is írtam, sokszor tettem már fel magamnak hasonló kérdéseket és igyekszem tudatosan élni az életemet, de épp elég változás van mögöttem és előttem ahhoz, hogy jól jöjjenek az újfajta megközelítések. Ilyenből találtam egyet-kettőt a kötetben, amik érdemesek a továbbgondolásra, de azt azért nem állíthatnám róla, hogy alapjaiban rengette meg a világhoz való hozzáállásomat.
"Miért fordítunk olyan sok időt rá, hogy felkészüljünk arra az időre, amikor azt tehetjük, amit szeretnénk, ahelyett hogy egyszerűen csak egyből azt tennénk, amit szeretnénk?"
Talán a fenti idézetből is érződik, hogy ez a könyv egyfajta előszobája annak a hosszú útnak, aminek a végén az ember boldog, elégedett és kiegyensúlyozott lehet. Segít abban, hogy egy kicsit átértékeljük a dolgainkat, elrágódjunk azon, hogy vajon avval foglalkozunk-e, ami örömet okoz, és hogy mik az igazán fontos dolgok a számunkra. Mivel a terjedelme tényleg rövid, egy délután alatt kényelmesen el lehet olvasni, ideális választás lehet egy lusta tavaszi napra vagy egy hosszabb vonatút során. A kötet végén még egy kis extrát is találunk, a szerző összegyűjt nekünk "házi feladat" gyanánt néhány kérdést, amik segítenek jobban feldolgozni az olvasottakat és közelebb kerülni önmagunkhoz. Nekem mindez a saját szubjektív szempontjaim alapján egy kicsit kevés volt, a beharangozók után talán nagyobb horderejű tartalomra számítottam, de szerintem ezt minden olvasó másként fogja megélni. Összességében tehát, ha az ember nem túlságosan nagy elvárásokkal közelít felé az újszerű gondolatokat illetően, akkor nagyon kellemes olvasmányélmény, amit időről időre érdemes lehet elővenni, ha úgy érezzük, elakadtunk valahol az életünkben.

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik még csak most barátkoznak az önsegítő vagy kicsit filozofikusabb kötetekkel, vagy akik szimplán egy elgondolkodtató, hamar kiolvasható könyvet keresnek.

Nyereményjáték:

Te jársz kávézókba? És mennyire ismered a különböző kávéfajtákat?
Mostani játékunkban pontosan erre vagyunk kíváncsiak. Minden állomáson megtalálod egy kávéfajta leírását, nincs más dolgod, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, melyik fajtáról van szó.
Ha ügyes vagy, megnyerheted a könyvet!


Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:
Dupla kávé, méghozzá kétszeres értelemben. Egyrészt a felhasznált kávé, másrészt a hozzá öntött víz mennyiségét is duplájára növelik az eszpresszóhoz képest.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05.12 - Könyv és más

Megjegyzések