1988 - Turbo rágó, Dolly Roll, McDonalds, Magyarország és A Kamasz Fiú

2018. november 13. 06:16 - Carbonari

Könyvajánló - Hartay Csaba: Rajongók voltunk

adylila.jpgEmlékszel még arra, amikor Ady lila volt? Ez fontos, a könyvben is szerepe lesz!
MERKUR-telep, az is megvan? Ahol a mezei szocialista állampolgár átvehette a több éve előjegyzett Trabiját? 
Akkor tuti, azt is vágod, hogy amikor egy Ferrari átzúgott a városon, az esemény egy hétig beszédtémát adott a nagyérdeműnek. 
1988 - ekkor kezdődik Hartay Csaba története. 

Az Athenaeum Kiadó nemrégiben jelentette meg Hartay Csaba Rajongók voltunk című alkotását. A mű szorosan egymáshoz kapcsolódó novellák sora, amelyek egy fiatal, 10-15 éves fiúgyerek szemszögéből láttatják a világot az olvasóval. Ártatlan, derűs, szeretni valóan csibész, pajkosan esendő ez a gyerek, mint szinte minden, többé-kevésbé normális körülmények között nevelődő kiskamasz. A helyzetet kissé bonyolítja, hogy a fiú története 1988-ban kezdődik, amikor Magyarországon is minden kezdődött, de főleg a vadkapitalizmus csápjai nyúltak érte a teljesen más rendszerben szocializálódott magyar emberekért. arf-1.jpgIsmerős még valamelyik kütyü? 

A fiú teljesen átlagos alföldi, városi lakótelepen élő gyerek, aki egyes szám első személyben mesél el mindent a haverjának, de tényleg mindent, a legáltalánosabb, legérdektelenebb témáktól kezdve a forró dolgokig bármit. Csendes hitetlenkedéssel, izgatott tanácstalansággal, rezignált nyugalommal, tájékozódó nemtudással, és főleg ártatlan, de folyton kirobbanó humorral. Aki a hatvanas évektől a hetvenes évek végig született, annak nagyon fog tetszeni ez a mű, a fiatalabbaknak pedig lassan kortörténeti dokumentummá értékelődik át. Hiszen ma, az internet korában, plusz a tévén ezernyi zenecsatorna birtokában ki tudná már azt elképzelni, hogy órákig ül egyetlen zeneszám felvételének kedvéért a tévé előtt, és a magnóján adott pillanatban nyomja meg a rec gombot...? Ugye, jól mondom, hogy nem?

Hartay Csaba (1977) költő, író. 

1996 óta publikál, azóta több verses- és prózakötete jelent meg. Szarvason él, résztulajdonosként egy szarvasmarha telepen dolgozik. Előtte volt pultos, újságíró és szabadúszó is. Blogja a Viharsarki Kattintós. (Innen származik az idézet: "ha neked még nincs meg a Turbó, akkor sajnos boldogtalan vagy." Amúgy ezzel egyet tudok érteni.)img_8682.JPG

Ott a Turbo rágó, amit kamionosok dobálnak ki a fiúknak és százszor jobb, ezerszer menőbb, mint a golyó rágó az ABC-ből, és mennyivel klasszabb a pár hónapja Magyarországon tábort vert McDonalds mintájára élelmes magyaroktól született recept alapján a hamburger, mint a "fos" menzakaja, pedig a menzán pár forint a napi menü, amíg a hamburger bő húszast kóstál (nem annyit ért az az akkor még, mint ma, kenyeret, tejet vehetett annyiért akkoriban az ember). Nyomon kísérhetjük a fiú fejlődését onnantól kezdve. hogy a sör keserű és bűnrossz ízű, a szülők által eldugott és véletlenül megtalált pornófilmben undorító és hihetetlen a felláció, a felnőttség meg látványosan és kibírhatatlanul unalmas -  egészen addig, amíg pár év múlva a kevert, a disco és a lányok meghozzák a kedvet a felnövéshez is.

"Fura dolgokról is énekelnek Flipper Öcsiék. Anyunak egyébként mondtam, hogy csinálhatna ő is spagettit, de ő azt mondta, hogy szálljak le a földre, nálunk sajtos tészta van, és kész."

"Egyszer tényleg ki kéne utazni a tengerhez. Nem muszáj Alfa Rómeóval, lehet az Trabi is, csak bírja ki odáig. És akkor ott nyaralni. Szerinted milyen lehet nyaralni?"

"Anyuék rögtön beszóltak, hogy ne képzeljem már azt, hogy innentől úgy fogok diszkóba járni, mint matekkorrepetálásra, ezt rohadt gyorsan felejtsem el."

"Smároltam! Esküszöm anyám-apám életére! Komolyan mondom, nem hazudok, megvolt a smárolás! Kipipálva! ... Elmondjam, milyen volt maga a csók? ... Olyan sikamlós, nyálas, olyan puha. Mintha bedugnád a nyelved egy kagylókonzervbe."

"Ez csak egy levél. Anitának írtam. Dehogy mutatom meg, takarodjál már! Így is túl sokat tudsz, még az kell, hogy ezt is elolvasd. Szerinted az gáz, ha beleírtam, hogy szeretlek? ... Végül is le tudom satírozni, még nem adtam oda neki ... De az meg még bénább..."

Előttem van a fiam, aki főhős 10 éves korában született (cirka), és meg kell állapítsam, a fiúk kamaszodása nagy általánosságban (és normális körülmények  között) közel azonosan megy végbe (gondolom, ahogy a lányoké is). Az egyedi sajátosságok, amelyekkel különbözhetnek egymástól ezek a fiatal gyerekek, csak fűszerezik a sémát.614a4693.JPGÍró és tehenész - izgalmas párosítás. Nem szokványos a férfiú, az biztos.

Mert mit is lehet mondani arra, milyen az első igazi csók? Mikortól kezdve szerelem a szerelem, hol kezdődik a járás és meddig tart? Mi lehet a lányok bugyija alatt egészen pontosan, szép-e, valamint kicsi vagy nagy-e szerszám, ami a fiú lába között lépten-nyomon önálló életre kel? Ezek mind a kamaszfiúlét óriási kérdései. Ó, igen, a lányoknak is vannak hasonló gondolkodnivalói... élénken emlékszem, amikor 12 évesen az Ifjúsági Magazinban olvastuk az unokatestvéremmel (szintén kiskamasz lány), hogy egy átlagos pénisz erekciókor ennyi és ennyi centiméter átmérőjű, ilyen és ilyen hosszú. Aaaaaaaaaa, nyögtünk fel, körzőt, vonalzót! Kiszerkesztettük, majd elhűlten meredtünk a művünkre, hogy ez .. ez teljesen totálisan elképzelhetetlen, EZ nem... hova férne belénk abba a szűk lyukba?! Ááááá, legyintettünk, hagyjuk. Biztos elírta az újság, ezzel gondtalanul bicajra is kaptunk, hogy még hogy egy ekkora rúd... belénk... haggyá' mán', badarság! 
Na, körülbelül erre és hasonlókra lehet számítani a könyv olvasásakor, amit személyes élményemként leírtam feljebb, csak egy bő 200 oldalas novelláskötetben összerendezve és kiváló humorral megírva.

Sajnáltam az időt, amit mással kellett töltenem ahelyett, hogy egyhuzamban elolvashattam volna a könyvet.
Komolyan mondom. Illetve: huncut mosollyal az arcomon. 
Akkor is, ha 53 éves vagyok és sosem voltam fiú.
Visszahozott villanásnyit a gyerek- és kamaszkoromból.
Köszönöm.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezményesen beszerezheted!

turbo.jpg

 

 

 

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és miért? Kövess bennünket  Facebookon is!

 

Isten nőnemű, állítja egy könyvében Vámos Miklós. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5014359983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása