Zajlik a nyomozás azután, hogy egy diáknak egy Facebook-like miatt kellett elhagynia iskoláját

Zajlik a nyomozás azután, hogy egy diáknak egy Facebook-like miatt kellett elhagynia iskoláját

Szekszárd belvárosa, a Garay tér (Fotó: Vlastito djelo/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy vihart kavart, amikor szeptemberben lapunk megírta: újabb diák hagyta ott a szekszárdi Garay János Gimnáziumot, mert nem tűrte, ahogy az igazgatónő, Heilmann Józsefné és több tanár bánt vele. Az iskolában ugyanis figyelmeztették a diákokat: ne lájkoljanak a Facebookon olyan politikai cikkeket, amelyek az iskolához köthetők. Az egyik fiú ezen feldühödve egyenesen az „imádom” gombot nyomta egy iskolát érintő, az MSZP által közzétett posztra a közösségi oldalon. A véleménynyilvánítása nem maradt titokban, még hétvégén is felhívták és számon kérték tettéért.

Cikkünk megjelenése után a nagy nyilvánosságot kapott ügyekben fel- és bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult, mert szerinte felmerült a gyanúja a közfeladati helyzettel visszaélés bűntettének. A törvény ugyanis bünteti, ha a közfeladatot ellátók visszaélnek a posztjukkal.

Facebook-like miatt kellett elhagynia az iskolát egy diáknak | Magyar Hang

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot kereste meg, ahol – mint kiderült – meg is indult a nyomozás egy héttel később, ismeretlen tettes ellen. Az eljárást ellenőrző szekszárdi ügyészségen, illetve a felettük álló megyei főügyészségen azonban többen is úgy nyilatkoztak, hogy elfogultnak érzik magukat. Hiszen a feljelentéssel érintett Heilmann Józsefné igazgatónővel "rendszeres kapcsolatban, személyes ismeretségben" állnak.

Mivel így nem járhatnak el a ügyben, a Legfőbb Ügyészség kizárta őket a nyomozásból. Egyúttal a pécsi járási és a Baranya megyei főügyészséget jelölték ki a munkára.

Korábban egyébként a Szekszárdon összeállt ellenzék polgármesterjelöltjének, Bomba Gábornak a fia is megjárta ugyanebben az iskolában. A 444 számolt be a történetéről, miszerint rendőrségi, illetve bírósági ügy lett egy egyszerűnek indult diákcsínyből. A fiút az igazgatónő azzal vádolta meg, hogy ő készített, és tett fel az internetre két videót, amelyekben a Hitlerről szóló Bukás című film egyik jelenete alatt az iskolát gúnyoló feliratok voltak. A gimnazistát végül családja kivette az iskolából, állításuk szerint azért, mert az igazgatónő lényegében megzsarolta őket.

Jászberényben és Szekszárdon is új választást írhatnak ki | Magyar Hang

Lapunk már az ügy kirobbanásakor kereste az igazgatónőt, ám kérdéseinkre azóta sem kaptunk semmiféle választ.