0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A Fairtrade termékek a teljes ellátási láncon becsületes kereskedelemből származó alapanyagokból készülnek és a láncban dolgozók is tisztességes fizetést kapnak. Leegyszerűsítve ez a feltétele, hogy termék Fairtrade védjegyet kaphasson.

A német piacon a Fairtrade termékek közül a banán, a kávé, a kakaó és rózsa forgalma mutatta a legnagyobb erősödést 2018-ban.

Gerd Müller a német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési miniszter azt nyilatkozta:

– A globális kereskedelmet vizsgálva az ellátási lánc legelején az alacsony munkabérek, sőt a kényszermunka még mindig nagyon komoly probléma. A Fairtrade International – a méltányos kereskedelmet igazoló védjegyet kiállító szervezetek szövetsége – stratégiai partnere Németországnak. Célunk, hogy a becsületes kereskedelem a nemzetközi piacon általánossá váljon. A fenntartható gazdaság alapja, hogy a fejlődő országokban is megteremtjük azokat a kereteket, melyek segítik ezen térségek piacra jutását, szabad kereskedelmét.

Nem elég gyors a fejlődés

Bár jelentős a növekedés, de a Fairtrade termékek forgalma még mindig nem olyan jelentős, mely szignifikáns változást hozna a nemzetközi piacon. Dieter Overath, a TransFAir eV vezérigazgatója – mely tagja a Fairtrade International-nek – úgy látja, hogy az alacsony felvásárlási árak sújtják leginkább a fejlődő országok termelőt:

– Emellett ki kell emelni, hogy a fiatalok már nem akarnak a mezőgazdaságban dolgozni, mivel nem látják biztosítottnak a megélhetésüket.

Ha a jövőben is azt szeretnék, hogy könnyen elérhetőek legyen olyan élvezeti cikkek minta kávé, csokoládé, vagy a banán, akkor még több cégnek kell átállnia a Fairtrade-et támogató és népeszrűsítő irányelvekre.

 

Forrás: esmmagazin.com