0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Ez azt jelenti, hogy – a hozamtól függően – Szerbia vagy alig tudja kielégíteni saját cukorigényét, vagy cukorbehozatalra kényszerül, kivitelre azonban biztosan nem marad – nyilatkozta Milan Prostran agrárgazdasági szakértő. Kifejtette, hogy

a kiviteli kvóta az Európai Unió területére jelenleg 180 ezer tonna cukor.

Szerbia néhány évvel ezelőtt a kvóta növelését kérte, mivel akkor még több mint 100 ezer hektáron termeltek az országban cukorrépát. A rekordkivitel 700 ezer tonnát tett ki egyetlen év alatt.

– Az európai piacon 2015 óta sok minden megváltozott, akkor engedélyezték ugyanis a cukornádból készült cukor behozatalát, aminek az előállítása jóval olcsóbb, nem beszélve arról, hogy a cukornád évelő növény.

A cukoripar és a cukorrépa-termelés válságba jutott. A szerbiai gazdák helyzete idén nem volt egyszerű, hiszen a cukorrépa vetésének időszakában ráadásul aszály pusztított – magyarázta a cukorpiaci helyzet alakulását Milan Prostran. Becslése szerint a 30 ezer hektáron ideális esetben is csak annyi cukorrépa teremhet, hogy abból 230–260 ezer tonna cukrot lehet előállítani, és ebből Szerbia cukorigénye 200 ezer tonna.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság