0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Bár folyamatosan csökken a sertéshús-termelés Kínában az afrikai sertéspestis terjedése miatt – és így jelentősen csökkent a kínálat – az árak egyelőre mégsem szálltak el. Ennek oka, hogy felettébb szigorú szabályozást kíván Kína bevezetni, mely elsősorban a hűtőházakat és vágóhidakat érinti.

Sok ágazati szereplő az új szabályozás végrehajtása előtt igyekszik fagyasztott árukészleteiktől megszabadulni.

A sertéshús ára március közepén kiegyenlítődött, sőt májusban kis mértékben esett is. Ennek egyik oka, hogy Peking elfogadta azt a határozatot mely előírja, hogy feldolgozóipar szereplői, a vágóhidak, vagy épp a hűtőházak több lépésben is teszteljenek afrikai sertéspestisre, így a vállalkozások termelése jelentősen lelassult, ennek hatására a kereslet is mérséklődött.

Feng Yonghui, a soozhu.com vezető elemzője azt nyilatkozta a Reuters-nek:

– A kormány teljes mértékben ellenőrizni akarja az ágazati szereplőket, nehogy valaki kétes forrásból élő állatot vásárolhasson, dolgozhasson fel, vagy adhasson el húst bármilyen formában. Az élőállat kereslet egyébként nagyon gyenge.

A nagy vállalatok számára kötelező vizsgálati berendezések felszerelése jelenleg is zajlik gyáraikban, vágóhídjaikon, melyeknek július elsejétől zökkenőmentesen kell üzemelniük.

Hogy a cégek betartsák a szigorú szabályokat a kínai agrárminisztérium széles körű ellenőrzéseket fog tartani az ágaztat szereplőinél.

Fagyos hangulat

A Rabobank vezető elemzője, Pan Chenjun szerint több vágóhíd még az ellenőrzés előtt igyekszik megszabadulni fagyasztott húsáruitól. Elvégre fenn áll a veszélye annak, hogy a korábbi időszakban levágott sertések vírussal fertőzöttek voltak. Pan szerint:

– Bár a múlt évhez képest jelentősen nőtt a sertéshús ára, de további növekedés nem várható, mert

nem csak a kötelező tesztelés nehezíti meg a vállalkozások dolgát, de az áprilisban bevezetett nyomonkövetési rendszerek felállítása is lassítja a termelést.

Erre csak rátesz még egy lapáttal a piacra került fagyasztott húsok hatása.

Forrás: esmmagazine.com