0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A répcelaki művelődési házban tartott rendezvényen a házigazda iskola és uraiújfalui tagintézménye mellett a Vas megyei Győrvár, Sorkifalud és Szombathely-Olad, illetve a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyei Szil község általános iskolái mutatták be iskolakerti tevékenységüket, szóban és fényképes tablókon egyaránt. A résztvevők számos jó gyakorlatot, ötletet osztottak meg egymással. Többek között azt, hogyan lehet kiselejtezett szekrényekből kiemelt ágyást, bontott téglákból pedig fűszerspirált készíteni.

Dr. Halbritter András, az Iskolakertekért Alapítvány alapítója és kuratóriumi tagja elmondta, hogy a szervezetet 2015-ben hozták létre abból a célból, hogy az iskolakerteket összefogja, az ott felhalmozott tudást összegyűjtse és közvetítse.

Az alapítvány jelmondata: Iskolakertet minden gyermeknek! Ez arra utal, hogy minden oktatási intézményben legyenek kertek, ahol a gyermekek megtanulhatják a természet és a munka szeretetét, illetve kialakulhat az élő környezet iránti felelősségtudatuk.

Jelenleg több mint 1100 iskola-, illetve óvodakert működik az országban, a köznevelési intézmények 8 százaléka művel kertet. Művelőik évről évre más-más körzetben gyűlhetnek össze, találkozhatnak egymással, tapasztalatokat cserélhetnek. Erre az idén a Nyugat-Dunántúlon, Répcelakon került sor.

A szakember bemutatta az alapítvány legújabb kiadványát, az Iskolakert Füzetek sorozatban megjelent Iskolakertek téli ötlettára című könyvet, amelyet az ország intézményeinek jó gyakorlataiból állítottak össze. Sok hasznos tennivalót mutat be, amit a kertészkedési idényen kívül, télen is lehet művelni.

Megtudtuk, hogy az iskolakert-hálózathoz bármely iskola vagy közösség csatlakozhat, ahol legalább 20 négyzetméteren a gyerekek bevonásával rendszeresen és tervezetten művelnek kertet.

Idén januárban az Agrárminisztérium támogatásával országos iskolakert-fejlesztési program indult, szakmai tartalmának kidolgozója és lebonyolítója az Iskolakertekért Alapítvány.

A műhelynap alkalmával az egészségtudatos életmódot népszerűsítő Oltalom Karitatív Egyesület jóvoltából különböző zöldségfélékből készült szendvicskrémeket, és izgalmas formára szelt zöldségeket kóstolhattak meg a tanulók és a helyi óvodások. Bepillanthattak a méhészet tudományába is, megismerhették a mézelő növényeket, illetve különböző növények nektárjából készült fajtamézeket kóstolhattak. Kézműves foglalkozáson rozmaringot dugványoztak, virágdíszt készítettek. Megismerkedhettek a különböző talajalkotó kőzetekkel és a vetőmagokkal.

A répcelaki iskola szolgálati lakásához régóta tartozik kert, amit néhány év óta tudatosan bővítenek és művelnek, mint iskolakertet. Csemegeszőlőt, epret, málnát, zöldségféléket, virágokat nevelnek, tudtuk meg dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna intézményvezetőtől.

Tündérkertet is létrehoztak, több régi magyar gyümölcsfajtából. A fajtaválasztásnál törekedtek arra, hogy iskolaidőben, kora nyáron, illetve ősszel érő gyümölcsű fákat ültessenek.

A termést az iskola tankonyháján dolgozzák föl szörpnek, lekvárnak. Fűszerspirált is kialakítottak, ahol gyógyteák alapanyagait termelik meg. Az iskolaudvaron álló kiszáradt berkenyefa is új funkciót kapott; az egykori iskolaigazgatók és tanárok, emlékfáját alakították ki belőle. Fűzfalabirintust is szeretnének készíteni, ahol szünetekben bújócskázhatnak a gyerekek.

A műhelynap alkalmából egy gránátalmafát ültettek el a résztvevő iskolák tanárainak, és tanulóinak közreműködésével.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu