0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Iszap- és sárfolyások – más növénykultúra termesztését is előírhatják

A heves esőzések után a földekről lezúduló iszap és sár rendszeresen elönti a Görcsöny Baksa útszakaszt. A hatóságok kezdeményezhetik, hogy a földtulajdonos más növénykultúra termesztésével foglalkozzon.

Minden nagyobb esőzés után ellepi a sár és a víz a Görcsöny Baksa közötti útszakaszt – írja a bama.hu. Ahogy egy olvasó beszámolt róla, hosszú útszakaszon hömpölygött, majd állt a sáros víz a hétfői heves esőzések után.

– Kezelésünkbe tartozó állami utak mellett található árkok az országos közúton „keletkező” vízmennyiség elvezetésére vannak méretezve.

A környező, magasabban fekvő földekről lezúduló hatalmas mennyiségű víz elvezetéséről a terület gazdájának kell gondoskodnia – mondta el lap megkeresésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóosztálya.

A cég kapcsolatban van a Növény- és Talajvédelmi Hatósággal, akikhez a környező földekről lezúduló iszap- és sárfolyásokat jelentik, akik

akár hatósági eljárást kezdeményezhetnek a tulajdonos(ok) felé és más talajművelési módozatot, más növénykultúra termesztését is előírhatják.

Ha a helyzet olyan súlyos, hogy érinti a burkolatot is, ilyenkor sebességkorlátozást kell bevezetni az érintett útszakaszon, de szélsőséges esetben az országos közút lezárására is sor kerülhet. A közlekedők a rendőrséget és az adott útszakaszt kezelő társaságot is értesíthetik. A közlekedők bejelentéseiket a nemrégiben megújult kozut.hu „E-Ügyfélszolgálat” menüpontján keresztül is megtehetik.

Forrás: bama.hu