0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Egy májusi ENSZ -jelentés becslése szerint, egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye. A kutatók szerint a növényeknél a feljegyzett kihalások elemzése segít megakadályozni az esetleges jövőbeni kipusztulásokat.

A legtöbb ember meg tud nevezni egy emlőst vagy egy madarat, amely az elmúlt évszázadban halt ki, de a növényekről csak kevesen tudnak, mondta Dr Aelys Humphreys a Stockholmi Egyetem munkatársa.

„Ez a tanulmány az első, amely képet ad arról, hogy milyen növények haltak ki, honnan tűntek el és ez mind milyen gyorsan történt.”- tette hozzá.

A kipusztult növények közé tartozik többek között az illóolaj-tartalma miatt hasznosított chilei szantálfa, a Thismia americana, amely élete nagy részét a föld alatt tölti és a rózsaszín virággal rendelkező Szent Ilona olajfa.

A legnagyobb veszteségek az olyan szigeteken és trópusokon jelennek meg, amelyek nagyértékű hasznosítható fáknak adnak otthont és különösen nagyfokú növényi diverzitással rendelkeznek.

A Londonban található Kew Gardens Királyi Botanikus Kertek és a Stockholmi Egyetem tudósai megállapították, hogy 571 növényfaj tűnt el az elmúlt két és fél évszázadban, amely több mint a kétszerese, a kihalt madarak, emlősök és kétéltűek számának, ami együttesen 217 fajt tesz ki.

Az adatok arra utalnak, hogy a növények kihalása akár 500-szor gyorsabban megy végbe, mint azt természetesen, az emberi tényezők nélkül várnánk. Azonban a kutatók úgy vélik, hogy még ezek a számok is alábecsülik a folyamatban lévő növényi kihalás valódi szintjeit.

A kutatásnak pozitív eredményei is napvilágra kerültek: bizonyítékot találtak, hogy egyes kihaltnak hitt növények, mint például a chilei sáfrány (Tecophilaea cyanocrocus), újra megjelentek.

Minden élet a Földön a növényektől függ, melyek nemcsak táplálékként szolgálnak, hanem biztosítják a belélegzett oxigént. A növényi kihalás a kipusztulások egész láncolatát indíthatják el.

„Több millió faj túlélése függ a növényektől, köztük az emberé is, tehát tudni azt, hogy mely növényeket, honnan vesztettünk el, támogatja a természetvédelmi programok fajmegőrző munkáját.”- mondta Dr Eimear Nic Lughadha a kutatás munkatársa.

A kutatás Nature Ecology and Evolution folyóiratban jelent meg.

Forrás: nature.com