0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

A tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja az, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak- írja a napi.hu. A januári tüntetések is erre hívják föl a figyelmet – tudta meg lap az egyesülettől, amelyről részletesen a www.eubee.eu honlapon találhatók információk:

A mézfogyasztók és a méhészek közös érdeke, és végső soron össztársadalmi ügy, hogy a méhek elvégezhessék dolgukat természetben.

Ennek hiánya súlyos környezeti és gazdasági károkhoz vezet. A méhészkedés ugyanis egy olyan tevékenység, ami nem terheli az ökoszisztémát, hanem nagyon nagy mértékben annak a fenntartásához járul hozzá – tudatta az egyesület.

Minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került a természetes rovarflóra összeomlása miatt – hangsúlyozta az egyesület. Hozzátették: a természet egyensúlyát ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn, a méhészetek körülményei azonban folyamatosan romlanak.

Az egyre nehezebb helyzet oka egyrészt az, hogy a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban,

másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez. Márpedig, ha folyamatosan új méhcsaládokat kell telepíteni, illetve a fogyasztók hamisítványt vásárolnak valódi méz helyett, akkor a méhészek biztosan tönkre fognak menni, ha pedig megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket – hangsúlyozták a méhészek.

Forrás: Napi.hu