0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elmaradhatatlan feladatok a zöldülő erdőben

Beköszöntött a szeszélyes tavasz. Egyszer 20 fok körüli bársonyos meleggel kecsegtet minket, majd egy hirtelen fordulat után, viharos széllel és havazással kacsintunk vissza a télbe. A járványügyi helyzet mellett, sajnos ezek a hektikus időjárási változások is nagy kihívást jelentenek az erdőfelújítási munkák kivitelezésében az EGERERDŐ Zrt.-nél.

Március utolsó napjaiban a fahasználati munkát felváltotta az erdősítés, szerte a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi-dombság erdeiben. A 2020-as tavaszi erdősítési szezonban 1,2 millió őshonos facsemete elültetésével garantálja az erdőállományok fennmaradását az erdőgazdálkodó.

A csemetebeszerzés során jellemzően dél-magyarországi csemetekertek szaporítóanyagából vásárolt az Északi-középhegységben gazdálkodó erdőgazdaság. Az erdész szakemberek véleménye szerint, a délről érkező szaporítóanyag, a következő 100-120 évben jobban tudja tolerálni a klímaváltozás miatti felmelegedést.

Az őshonos csemeték ültetésére három esetben van szükség, melyből az egyiket azokban az erdőkben alkalmazzák a szakemberek, ahol az idős állomány alatt, a lehulló makkból nem tud kellő mennyiségű, vagy minőségű csemete kifejlődni természetes úton, ott mesterségesen, kézi ültetéssel ültetik el a kitermelt állományhoz hasonló fafajokat. Itt jellemzően hektáronként négy-tízezer darab csemetével alakítják ki az új erdőt. Ezek a munkák több, mint 300 ha erdőt érintenek.

Másik eset az ún. erdőszerkezet átalakítás, amikor a klímaváltozás negatív hatása „átírja” az erdészek hosszú távú terveit. Sajnos a hegységeink magasabb, viszonylag hűvös, csapadékos régióiban is elindult a fenyőpusztulás, ahol minden esetben új, ellenállóbb erdőállományt szükséges kialakítani. A gyakorlatban a lucfenyvesek és erdei fenyvesek helyett lombos állományokat hoz létre a Zrt., idén összesen közel 20 hektáron.

Emellett a múlt évi jelentős aszálykár és egyéb abiotikus károk miatt nagy mennyiségű csemete száradt ki, melyek pótlása is ebben az időszakban zajlik, összesen 80 hektár erdőterületet érintve.

A 20-30 méter magas idős erdőben történő fakitermelés nyomaira az erdőjárók hamar felfigyelnek, ezzel szemben az erdőfelújítás, a csemeték méretéből fakadóan, „szinte láthatatlan” a turisták számára. A több, mint 1 millió darab, csupán pár centiméteres facsemete ültetése magas szakmai felkészültséget, jó munkaszervezést és szoros ütemezést igényel, amit a kiszámíthatatlan időjárás sokszor bizony felülír.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény