Hódmezővásárhelyen is cserélik az Elios-lámpákat

  • narancs.hu
  • 2019. február 11.

Belpol

Nem elég erős a fényük.

Az egykor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios által uniós pénzből felszerelt lámpákat már több városban is lecserélték, mert nem világítottak kellő erővel.

„Nem megfelelő a közvilágítás a fényerősség és az egyenletesség szempontjából, ezért új lámpákat kell felszerelni a tram-train útvonalán” – erről tájékoztatták múlt csütörtökön Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, amikor a Városfejlesztési Iroda munkatársával a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. képviselőjével tárgyaltak a Modern Városok program és a tram-train beruházásairól. A polgármester ezt Facebook-oldalán közölte, és azt is hozzátette, már fontolgatják, hogy a forgalmasabb városi csomópontokon a beékező lakossági jelzések miatt szintén kicserélik majd a lámpatesteket, a város költségére – szúrta ki a HVG.

Hódmezővásárhely volt az első város, ahol a miniszterelnök vejének volt cége feltűnt és megnyerte a város közvilágításának korszerűsítésére kiírt közbeszerzsi pályázatot. Gyorsan beindult az üzlet. Lázár városa után több önkormányzat is az Elios Zrt. közreműködésével szereltetett LED-lámpákat az utcákra. Tavaly azonban az OLAF közelebbről is megvizsgálta ezeket a tendereket és több szempontból is kifogásolhatónak találta ezeket. Több javaslatot is tettek a magyar nyomozó hatóságoknak arra, hogy miképpen is kellene vizsgálni a szerződéskötéseket. Hogy, hogy nem, a nyomozóhatóság végül vádemelés nélkül lezárta az ügyet. Hogy miképpen is mennek a gazdasági ügyek vádemelései, arról egy volt bíró mesélt néhány napja. A "Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon főként gazdasági területen szelektál, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem" – Keviczki István példaként említette az Elios ellen bűncselekmény hiányában novemberben megszüntetett nyomozást, holott az OLAF jelentése alapján azt gondolhatta mindenki, hogy ebből nagyon komoly büntetőeljárás lesz. „Előre látható volt, hogy egyetlen kollégám elé sem kerül ez az ügy, hogy ők mondhassák ki, történt-e bűncselekmény. Ha pedig nincs vádemelés, nincs ítélet. Vég nélkül lehetne sorolni a példákat arra, hogy tényfeltáró újságírók próbálják ellátni azt a tevékenységet, ami a nyomozók feladata lenne, és ha a cikkeik alapján bűncselekmény gyanúja vetődik fel, az ügyészség azt mondja: nem járnak el sajtóértesülések alapján".

Az Elios Zrt. által felújított közvilágítás cseréjébe már több városban is nekifogtak. Tavaly februárban Vácott, most pedig Szombathelyen is kicserélik a lámpatesteket. A feltételezések szerint Tiborcz István köreiből kerül ki az új vállalkozó is. Dunaújvárosban és Szekszárdon is panaszkodnak, hogy naplemente után az orrukig látnak.

Lázár János Hódmezővásárhelyen eddig azzal védte a lámpacserét, hogy sötétedés után nem állna meg könnyíteni magán az utcán, mert annyira világos van az utcai világítás miatt. A beígért 35 százalékos költségcsökkenés helyett is 20 százalékkal lett olcsóbb a közvilágítás a városban.

Figyelmébe ajánljuk