Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megmenekülhet a kilakoltatástól és háza lerombolásától a 69 éves mohácsi asszony

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kezdeményezte a Baranya megyei főügyészség a 69 éves Tóth Erzsébet mohácsi háza kisajátításának visszavonását a megyei kormányhivatalnál, értesült a Mérce.

Amint az ügyészség szerkesztőségünkhöz is eljutó levelében fogalmaz:

„Felhívásunkban indítványoztuk, hogy a közigazgatási hivatal a kisajátítást elrendelő határozatát vonja vissza, az erre vonatkozó kérelmet utasítsa el, egyúttal intézkedjék a kisajátítást kérő tulajdonjogának törlése és határozata végrehajtásának felfüggesztése iránt.”

A Mérce elsőként számolt be április 12-én arról, hogy Erzsébet házának és udvarának a területét hivatalosan azért sajátítja ki az önkormányzat, mert egy uniós pénzből épülő vásárcsarnok mellett parkolót építenének oda – noha a megújuló piac tetején is lesz egy parkoló és a környéken is van még elegendő parkolóhely.

Erzsébet szerint azonban inkább csak azért tüntetnék el a házat, mert esztétikailag nem megfelelő a városvezetésnek. Ezt támasztja alá az is, hogy a kisajátítási kérelmet megalapozó önkormányzati határozat vitáján Szekó József fideszes polgármester azt mondta, az ingatlan

„nagyon szemet szúr mindenkinek, lakossági megkeresések is érkeztek, illetve az önkormányzat is már régóta foglalkozik ezzel a gondolattal, hogy az előterjesztésben szereplő ingatlant meg kell vásárolni”.

A testületi ülésen más indok a kisajátítás alátámasztására nem hangzott el.

A kisajátításért összesen 9,3 millió forintos kárpótlásra lenne jogosult Erzsébet és két gyermeke, azonban ebből még közösen sem tudnának venni Mohácson egy másfél szobás lakást.

Tóth Erzsébetet véleménye szerint azért akarja a mohácsi fideszes városvezetés kilakoltatni házából, és azt eldózerolni, mert a háza szerintük egyszerűen csúnya. Az sem érdekelte őket, hogy Tóth éppen mostanában kezdett hozzá lakhelye teljes felújításához, ennek forrásait előteremteni azonban Ausztriába kellett átjárnia, gondozói munkát végezni.

Panaszával az asszony korábban az Utcajogász civil jogvédő szervezethez fordult, ők kezdték el ügyét képviselni és ők hívták fel arra a Mérce szerkesztőségének figyelmét is.

Később Tóth kilakoltatási végzést is kapott, és május 7-én egyszer már megpróbálták otthonából eltávolítani a hatóságok, legalábbis erre utal hogy aznap délelőtt dörömböltek az ajtaján, majd rendőri segítséggel be is törték azt a végrehajtók. Ekkor felszólították, hogy délután fél 4-ig hagyja el a házát, azonban aznap délután a határidőig már senki nem jelent meg ott.

Később az is kiderült, nyomós okuk volt a végreahajtóknak arra, hogy nem jelentek meg akkor, ugyanis mivel Tóth Erzsébet időben nem kapta meg a kilakoltatásról szóló végzést az önkormányzattól, akkor az intézkedés jogszerűtlen is volt.

Mindezekkel a jogszerűtlenségekkel együtt, mivel Tóth a Legfőbb Ügyészséghez fordult intézkedés iránti kérelemmel, amelyet az, a Baranya Megyei Főügyészséghez intézett átiratával helyben is hagyott. Így Tóth Erzsébet végül megmenekülhet a kilakoltatástól.

Az ügy előzménye, hogy Szekó József korábban, május 17-én, ismételt felszólítást juttatott el az asszonyhoz, amelyben az ingatlan elhagyására, és a kisajátítással szerzett önkormányzati tulajdonjog érvényesítésére szólította fel.

Erre született május 28-i válaszlevelében Tóth Erzsébet a felszólítást megtagadta, egészen pontosan azt válaszolva a polgármesternek:

Isten, aki elé egyszer ön is oda áll – lehet, hogy  igen rövid időn belül –, bizonyosan ezen cselekedetét is számon fogja önön kérni. Úgyhogy még ideje van szálljon magába,  mert lejár a kegyelem ideje és jön az ítélet.

Tájékoztatom önt arról, amiről amúgy is tudomása van,  hogy a teljes körű jogi   eljárás az ingatlan kisajátítása, továbbá birtokba vételének tárgyában jogilag nem zárultak  le, ezért míg azok nem zárultak le teljes körűen, véglegesen, engem nem szólítson fel semmire, ne zaklasson, ne fenyegessen.”

Ezt a válaszlevelet követte az ügyészség mostani felszólítása, amely lényegében azt jelenti, Tóth Erzsébetnek sikerülhetett megvédeni a házát.

Az április 30-án lejárt kilakoltatási moratórium után nem volt mindenki ilyen szerencsés, jelenleg is több ezer kilakoltatási végzés vár végrehajtásra országszerte. Ehhez adott esetben a kijelölt bírósági végrehajtó a rendőrség segítségét is igénybe veheti, amennyiben ellenállást tapasztal a helyszínen.

Korábban, a „Családok Évének” kinevezett 2018-ban összesen 3000 kilakoltatást hajtottak végre Magyarországon, sok helyen kisgyermeket nevelő családok ellen is.

Címlapkép: Pécsi STOP