Utazás

Magyarország legszebb nagyvárosai: 5 érdekesség Sopronról

Csak egy kérdés: tudtad, hogy az egyik híres tér helyén régen egy tó volt? De van itt még más is.

A hűség városa

A trianoni békeszerződés aláírása után Sopron és még 8 község sorsáról népszavazással döntöttek. A város lakói szavazhattak róla, hogy a győztes Ausztriához szeretnének-e tartozni, vagy továbbra is Magyarországhoz. Az utóbbi mellett döntöttek, ezért nevezik Sopront a hűség városának. A szavazás 1921. december 14-én volt, így lett december 14-e Sopron napja.

Trombitaszó a toronyból

Az 58 méter magas Tűztorony Sopron város fő jelképe. Eredetileg várostorony volt, alsó, szögletes részét 1290 és 1340 között gótikus stílusban építették. A legjelentősebb funkciója a megfigyelés volt, nevét onnan kapta, hogy a toronyból trombitaszóval jelezték, ha valahol a városban tűz ütött ki, és azt is, ha ellenség, előkelőség vagy esetleg borszállítmány értekezett a város felé.

Fotó: Wikipedia/ Vadaro

Tér a tó helyén

Sopron egyik leghíresebb tere, a műemléképületek által határolt Széchenyi tér helyén régen egy tó volt, amely az igazságszolgáltatás helyszíne volt. Két-pék tónak neveztek, ugyanis itt fürdették meg azokat a pékeket, akik nem megfelelő méretű és súlyú kenyeret adtak el. A tavat 1828-ban csapolták le, ekkor kezdődött a tér kiépítése.

Fotó: Wikipedia/József Süveg

A japánok is értékelik

A Japán Utazási Irodák Szövetségének felkérésére készült el a világ 30 legszebb kisvárosát tartalmazó rangos lista 2016-ban, amelyre Sopron is felkerült. A listára Angliából és Skóciából csak egyetlen városkának sikerült bekerülnie.

 

Sopron / A belváros látképe a Lövérek felől / Fotó: Fortepan

Kultikus filmek forgatási helyszíne

Sopron több alkalommal adott helyszínt filmforgatásokhoz. Itt forgatták például 1937-ben a Mikszáth Kálmán regényéből készült A Noszty fiú esete Tóth Marival című film egyes jeleneteit, illetve

Várkonyi Zoltán 1964-ben itt forgatta A kőszívű ember fiai című filmjét, és a szintén Jókai Mór-regényből bontakozó Névtelen vár című sorozat is itt készült.

1991-ben Bujtor István a Hamis a baba című filmjének kaszinós jelenetét forgatta a városban, 2001-ben pedig itt készült a Kisváros című tévésorozat utolsó négy része.

2011-ben a Borgiák című koprodukciós tévésorozatot forgatták a városban. 2012-ben Kristóf Ágota A nagy füzet című műve filmadaptációjának egyes jeleneteit forgatta itt Szász János rendező. 2013 nyarán a Rudolf Péter rendezte Kossuthkifli, 2017 februárjában pedig a The Crown című, készülő angol filmsorozat második évadának néhány jelenetét vették fel Sopron belvárosában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top