Külföld

Egyelőre nem lesz brit pornószűrő

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.23 | 14:18

Szeretnél névvel regisztrálni az állami oldalra, ha pornót akarsz nézni? Vagy telefonkártyához hasonló pornókártyát venni az újságosnál? A britek se nagyon.

A Pornhub tulajdonosa is felmerült megmentőként

Cory Doctorow sci-fi szerzőnek és civil jogvédelmi aktivistának van egy nagyon jó meglátása. Több mint tíz éve, a big data forradalom legelején írta meg a Guardian véleményrovatába, hogy a személyes adatok olyanok, mint a radioaktív hulladék. Lehet, hogy egy darabig hasznos volt, de utána még hosszan tárolni kell, vigyázni kell rá, és őrülten nagy gondot okoz, ha eltűnik. A sugárzó anyag talán nagyobbat, mint a személyes adatok ellopása, ám az utóbbi is hosszan ható probléma.

Az aktivista akkor írta meg, amikor a NAV brit megelelője 25 millió család adatait hagyta el. Ma egy ilyen adatvesztés kicsinek számít. Épp ezért üdvözlendő hír, hogy a brit kormány letett arról, hogy megvalósítsa az országos pornófilterét. Hogy a kettő hogy függ össze? A brit terv arról szólt, hogy a pornográf netes tartalmat szűrő mögé helyezik. A szűrőn az mehet át, aki személyes adatokkal igazolta magát vagy vett egy valamivel anonimabb megoldásnak számító pornókártyát a sarki újságosnál. Ez a rendszer amellett, hogy stabil bevételt generált volna a szűrőrendszert gyártó cégnek, ami a sors különös vicce során egy komoly pornóipari játékos lett volna, érzékeny személyes adatok egy remek adatbázisát állította volna elő.

A britek azért döntöttek a terv leállítása miatt, mert egyrészt még EU tagország, másrészt pedig elfelejtették az Európai Bizottsággal egyeztetni a korellenőrzési sztenderdet. Szóval azt még nem látták be, hogy maga az ötlet rossz, de legalább nem vezethetik be.

Az ügyről nyilatkozó Jeremy Wright digitális ügyekért felelős miniszter szerint ősszel várható a gyermekvédelmi célú rendszer példakódja és a szabályozási dokumentum első vázlata is. A miniszter arról is beszélt, hogy a megbízható online korellenőrzés technológiai megoldhatóságával kapcsolatban is szükség van fejlesztésekre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.