2018. dec 27.

Zsályás-erdei gombás töltelékkel sült liba

írta: Petőcz Ferenc
Zsályás-erdei gombás töltelékkel sült liba

dsc02175.JPG

Még november elején egy akció keretein belül vettünk Márton napra egy libát. Évente egy alkalommal ilyenkor mindig tesszük, de sok mát finomságunk volt, így nem készítettük el. December 26-án Duna parti kutya sétáltatás alkalmával találtunk 1 kg téli fülőkét és 1,25 kg laskagombát. Mivel erre napra már valóban terveztük a liba megsütését a családnak, így végül a szép zsályánkból és a gombákból készítettem tölteléket és ezzel sütöttük.

Kb 70 dkg már szikkadt kenyérbelet beáztatunk annyi tejbe, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk ázni kb 1 órát, majd kinyomkodjuk. Hozzáadunk 20-20 dkg téli fülőkét, laskagombát, 2 fej vöröshagymát, 5 gerezd fokhagymát ledarálva.A tölteléket sózzuk, bele rakunk gazdagon zsályát aprítva, frissen őrölt borsot és chili pelyhet, 2 tojást, őrölt köménymagot, 1 ek pirospaprikát. Az egészet összedolgozzuk.

dsc02173.JPG

A libát besózzuk a bőre alatt is sózzuk, majd betöltjük a bőre alá és a testüregbe a tölteléket. Hőálló tálba tesszük, öntünk alá kevés vizet. Mi kerámia tálban készítettük, így annak teteje is rákerült. A sütőt a legmagasabb fokra 250 fok melegítjük a tállal együtt, majd vissza vesszük 200 fokra és  2 órát pároljuk, sütjük így. Ezalatt az idő alatt a hús megfő és víz pedig elfő és csak a pecsenye zsír marad. Ekkor levesszük a tetőt és hőlégekeverésen 20 perc alatt készre sütjük,hőlégkeverés nélkül kb 30-35 perc kell.Szép piros ropogós lesz. Rizzsel, házi savanyúval tálaltam.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Húsok és halak