2019. feb 10.

Fahéjas-diós töktorta

írta: Petőcz Ferenc
Fahéjas-diós töktorta

torta1_1.jpg

A receptet Szabó András készítette.

Ezzel a recepttel még adós vagyok a múlt heti beharangozás óta...
Gyerekkoromban is nagyon szerettem a sült tököt, de sokkal többre tartom e növényt, hogy csak így készítsem el. Ezért mindig nagy öröm, mikor újabb receptekre bukkanok!

Hozzávalók egy 20-22 cm átmérőjű tortához:
50 dkg pucolt sütőtök, 4 tojás, 5 dkg cukor, 1 kezeletlen citrom reszelt héja, 1 tk. őrölt fahéj és gyömbér, 12 dkg Zabfalatok keksz, 5 dkg dió, 7 dkg vaj/ margarin.

torta3.jpg
A megtisztított, és felkockázott sütőtököt kevés vízben puhára főzünk, leszűrjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd pürésítjük.. Ezt a lépést előző este is megcsinálhatjuk. A sütőt melegítsük el 180 fokra. A tökhöz adjuk a cukrot, a citromhéjat, a fűszereket, majd keverjük simára. Ha ezzel végeztünk, egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A kekszet konyhai aprítóban vagy sodrófával zúzzuk morzsásra, keverjük el a durvára vágott dióval (vagy darálttal) és az olvasztott vajjal/margarinnal.

torta2_1.jpg

Nyomkodjuk egy 20-22 cm-es tortaforma aljába, ráöntjük a tökkrémet, légkeverésen kb. 40-45 perc alatt, vagy tűpróbáig sütjük. Tegyünk alá egy tepsit alufóliázva, a vaj kicsit kicsöpöghet a tésztából. Szeletelés előtt hagyjuk a hűtőben állni 3-4 órát, vagy egy éjszakát.

Szólj hozzá

Sós és édes szenvedélyek Egészség vega és tészta