Olajkutat fúr Móravároson a Mol, megnéztük, hogyan csinálják

Egy több mint 40 méter magas fúrótornyot állítottak fel, hogy 2500 méteres mélységből tudják majd felhozni az olajat. Az augusztus közepéig tartó munkálatok nem zavarják és nem veszélyeztetik a szegedieket.

2018. augusztus 04. 09:13

Tizenegy év után fúr az olajtársaság a város területén, a körtöltésen belül. A fúrás megkezdése komoly előkészítő munkát igényelt.

„Egy ilyen berendezést idehozni az előző fúráspontról, ami Forráskúton volt, meg aztán itt fölszerelni, 12 napos munka. Maga a torony az 132 láb magas, de ugye ez egy 10 méter magas munkapadon van. Ez egy 350 tonnás berendezés, ez azt jelenti, hogy 350 tonna emelésre képes ez a torony. Ezen a kúton ezt az emelőkapacitást persze nem kellett kihasználnunk.”

– mondta Székely-Szabó Tamás, kútmunkálati felügyeletvezető a Szeged Televíziónak.

A móravárosi mezőt 1972-ben fedezték fel, majd néhány évvel később megkezdték a kitermelést. Most 2500 méteres mélységben próbálják a megmaradt szénhidrogéneket feltárni.

„A Szeged környéki mezőink egyre jobban letermeltek, és egyre nehezebb dolgunk van azzal kapcsolatban, hogy még találjunk újabb lehetőségeket, mint itt is, hogy akár egy új fúrást telepítsünk egy ilyen meglévő olajra. Ha most szerencsénk lesz, és ebből a kútból hamarosan, a tesztek során ki fog derülni, hogy talán úgy, ahogy elgondoltuk, olaj fog jönni, akkor ide tervezünk még egy kutat.” 

– nyilatkozta a tévének Kiss Balázs, rezervoár geológus.

A társaság a szabályoknak megfelelően fokozottan ügyel arra, hogy a szegedieket ne zavarják a munkálatok. Zajvédő falat építettek és a szükséges teherforgalmat is úgy szervezték, hogy ne akadályozza a városi közlekedést.

Nézze meg a kútfúrás helyszínén készített óriásgalériánkat a fenti fotóra kattintva!

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is!

Vélemények

mutasd mind