Eltűnhet az ingatlanközvetítő szakma Magyarországon?

Magyarországon az elmúlt 4 évben majdnem felére esett vissza az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya. Amennyiben a szakma nem változtat, akkor néhány éven belül ez az arány akár 10 százalék alá is csökkenhet, ami magával hozhatja az az ingatlanközvetítés, mint szolgáltatás megszűnését.

2018. augusztus 10. 09:18

Eltűnhet az ingatlanközvetítő szakma Magyarországon?

Magyarországon napjainkban mintegy 3 ezer ingatlanközvetítő iroda 8 ezer értékesítővel dolgozik. Az ingatlanirodák száma érdekes módon évek óta nem változik érdemben, mert a szűkülő ingatlanközvetítői piacon a tranzakciószám nem növekedett, és így az átlagos bevétel sem mozdult el érdemben. A csökkenő piaci részesedés miatt kieső irodákat pótolják azok is, akik kellő felkészültség nélkül nyitnak irodát – mondta a szakértő. Becslése szerint az elmúlt évben 10 induló iroda közül négy fél éven belül bezárt. – írja a privatbankar.hu

A statisztikai adatok szerint a magyar piacon 2014-ben 114 ezer ingatlant adtak el és az értékesített használt lakások átlagára 10,3 millió forint volt. 2017-ben több mint 150 ezer darab kelt el 13,6 millió forintos átlagáron. Ám hiába a növekedés, nagyon sok ingatlan már nem közvetítőkön keresztül cserél gazdát. Az irodák szerepe és súlya folyamatosan csökken a magyar piacon, miközben például Franciaországban az ingatlanok 80 százalékát, az Egyesült Államokban pedig 90 százalékát ők értékesítik. A magyarhoz hasonló piacon, például Csehországban az irodák jutaléka 3-6 százalék, és ők értékesítik az ingatlanok 70 százalékát, Ausztriában ugyanez az arány 80 százalék feletti, a jutalék pedig 4-6 százalék között mozog.

Laoubi Leila, a szegedi Proinvest Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, azokra az ingatlanközvetítőkre, akik kellő profizmussal, odaadással és szakmaisággal végzik munkájukat mindig is szükség lesz. Sajnos, nagyon sok olyan közvetítő dolgozik ma a piacon, akinek nincs meg a megfelelő szakmai hozzáértése, végzetsége – tette hozzá.

Ebben a szakmában is folyamatosan fejlődni kell és egyre jobban a személyes ügyfélkapcsolatokra helyeződik a hangsúly. Ehhez a munkához nagy emberismeret is szükséges. Rá kell érezni, hogy mi jó az eladónak, mi jó a vevőnek és ezt össze is kell hangolni. A jó ingatlanos arra törekszik, hogy a maximumot hozza ki egy ügyletből, mindkét fél elégedettségére törekedve.

Laoubi Leila szerint a legfontosabb a bizalom kiépítése az ügyfelekkel, hogy érezzék, az ingatlanos minden kérdésükre választ tud adni, tanácsokkal segíti őket és értük dolgozik. Nekik az életükben egy ingatlan eladása, vagy megvásárlása egy óriási forduló pontot jelent és ezt egy jó közvetítőnek tudnia kell kezelni. Emellett az ingatlanközvetítőnek tisztába kell lenni a hatályos jogszabályokkal, az adózási és illetékfizetési rendszerrel. Éppen ezért folyamatosan képeznie kell magát – emelte ki az ügyvezető.

A hazai ingatlanközvetítői oktatások nagy része – az OKJ-s oktatáson kívül – az ingatlanirodák pár napos vagy egy hetes tanfolyamán történik, de a funkcionális és gyakorlati képzés helyett a lexikális tudást erősítik 'poroszos' oktatási rendszerben, ami nagyban eltér a nyugati országok oktatási módszerétől, ahol az értékesítő személyére és kompetenciáira helyezik a hangsúlyt. Nem véletlen, hogy a magyar piacon ingatlanközvetítőnek jelentkezők több mint 50 százaléka 6 hónapon belül más megélhetés után néz. – nyilatkozta Kövesdi Marcell ingatlanpiaci szakértő a privatbankar.hu-nak

Laoubi Leiláék cége, a Proinvest Kft. lakóingatlanokkal is foglalkozik, de a fő profilja az ipari és kereskedelmi ingatlanok hasznosítása, kezelése. Ebben a szegmensben még kevésbé megengedett a hibázás lehetősége, hisz komoly, nagy cégekkel kell tárgyalni, akik nem nézik el a legkisebb hibát sem.

Kövesdi Marcell szerint a jó ingatlanosok képzéséhez legalább négy területen jelentős előrelépés szükséges: fejleszteni kell az informatikai támogatást, növelni kell a gyakorlati képzés szerepét, és előtérbe kell helyezni a szociális média professzionális használatát, valamint az ügyfél-elégedettséget kell alapértelmezett értékké tenni.

A szociális média szerepe ebben a szakmában is erősödik. Egyrészt magát az irodát is lehet reklámozni ott, valamint az eladó ingatlanokat is. Azonban ezeket a felületeket tudni kell használni és erre még semmilyen képzés nincs.

Laoubi Leila hangsúlyozta, Szegeden az is elengedhetetlen, hogy az ingatlanos beszéljen idegen nyelvet, annak érdekében, hogy például a külföldi diákokkal is tudjon beszélni.

Egyre nagyobb az igény az albérletet külföldieknek kiadó tulajdonosok körében, hogy az ingatlanközvetítő intézze a kiadást követően is a lakás ügyeit, olvassa le a mérőórákat, szedje be a bérleti díjat, számoljon el a bérlővel. Ez megint csak új helyzet elé állítja a közvetítőt, hisz ilyenkor sok más kérdéssel is megkeresik. Leilatól például egyszer külföldi diákok a paprikás krumpli elkészítésében kértek telefonos segítséget. Ilyenkor kell a jó nyelvtudás, az empátia és egy kis humorérzék.

Amennyiben jól dolgozik egy közvetítő, akkor az ügyfelek ajánlani fogják egymásnak és ez a legjobb visszajelzés számára.  Ebben az esetben a szakmára biztosan szükség lesz a jövőben is– zárta a beszélgetést Laoubi Leila.