Ékszerdoboz Rókus bejáratánál: gyönyörű lett a fölújított Klapka tér

Ha van valami, amire megérte 120 millió forintot elkölteni, akkor a Klapka térre mindenképpen: pihenőpark épült a felnőtteknek, nyugdíjasoknak, játszótér a gyerekeknek, kézi- és kosárpálya, valamint szabadtéri kondipark a sportolni vágyóknak.

2018. augusztus 10. 23:56

– Jó a játszótér, a mászókák! Föl is másztam a legnagyobbmagasra! – a rövid „szakmai értékelést” Németh Krisztofer adta, akit végül le kellett venni: négy évesen fölfelé a jelek szerint könnyebb volt neki, mint lefelé. Krisztofer azt is elmondta, volt egy lufikardja, de kidurrant, mert csatázott egy másik kisfiúval. Krisztoferen kívül még jó pár gyerek nyüzsgött a Klapka téri megújult játszótéren, amelyet péntek délután adtak át ünnepélyesen egy családi napon.

Krisztofer, még karddal. Ha fönti képünkre kattint, megnyílik Szabó Luca galériája. Nézze végig a tér ünnepélyes átadását!

– Tetszik az új Klapka tér? – kérdezte átadó beszédében Botka László polgármester.

A visszakiabált igen tényleg igent jelent. És nem kell „mögé gondolni” semmit: tényleg jól megcsinálták a teret. – Alig fél év alatt újítottuk föl, igyekeztünk minden generáció igényének megfelelni, ezért is épült sportpálya, játszótér, és ezért is alakítottunk ki egy kis pihenőparkot a tér elején. Ugyanis azt tapasztaltuk, hogy az ilyen városrészi, központi terek fölújítása nemcsak azért fontos az ott élő közösségnek, mert valóban szebb, jobb, modernebb lesz, hanem mert használni akarják: találkozni ott, leülni beszélgetni, sportolni, a gyerekek nyugodtan, biztonságosan játszani szeretnének. Így lesznek ezek valódi közösségi terek, amelyek még inkább összekovácsolják a lakóközösséget, a szomszédokat – mondta a polgármester, majd ezután azt is megjegyezte, mostanában nem nagyon találkozott olyan szegedi lakossal, akinek építkezéshiánya lenne, aki hiányolna valamilyen felújítást valahol a városban. A most zajló beruházások mellett hamarosan újabbak is indulnak: nemsokára hozzálátnak Tarjánhoz, és ünnepélyesen leteszik az új fedett uszoda alapkövét is.

Botka László az ünnepélyes átadón újabb, hamarosan kezdődő építkezéseket, felújításokat is bejelentett

– Ezeknek a beruházásoknak a jelentős részét az Európai Unió támogatásával építhetjük meg, de számos olyan is van, amelyet – mondjuk így – saját zsebből, a város költségvetéséből valósítunk meg. Itt, a Klapka téren is városi költségvetésből készült minden, 120 millió forintot fordítottunk a felújításra. Idén ehhez hasonló beruházásokra még további 650 millió forintot fordíthatunk, többek között a Kolozsvári tér újul meg hamarosan ebből a pénzből – közölte Botka László.

Rókus képviselője, Binszki József a polgármesteri köszöntőhöz annyit tett hozzá, az utóbbi néhány napban esténként azt látta, a gyerekek elfoglalták a teret. – Már ekkor tudtam, megérte ez a beruházás. Tudjuk, milyen volt itt minden, örülök annak, hogy most sikerült végre egy réges régi adósságot törleszteni önöknek, és megújulhatott ez a tér.

– Itt lakom a téren, a szemem láttára született újjá. Jó volt figyelni az építkezést. Itt laknak a gyerekeim, ide születtek az unokáim is, mi nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen szép lett minden. Önmagáért beszél a felújítás: egy elavult, kissé lelakott térből lett egy gyönyörű terület – értékelte a felújítást Szilágyi Mihályné Mária. A nyugdíjas asszony unokái, Szigeti Dóra és Szigeti Gábor – igazolva Binszki József szavait – már korábban kipróbálták a játékokat; a hintákat is szeretik, de a sportpályát is belakták már.

Szigeti Gábor, és nővére, Dóra, valamint nagymamájuk, Szilágyi Mihályné Mária: végignézték a Klapka tér újjászületését

A beszédek után a gyerekek átvágták az „átadószalagot”, koncertezett a mindig príma Peter & Pan, Pasenkó bohóc lufit hajtogatott, lásd még Krisztofer kardja, és a Grimm Busz is remek bulit csinált. Fagyi és sült kolbász is jutott mindenkinek, sőt a téren székelő méhészetnek köszönhetően mézet is lehetett pörgetni. Legalább ekkora szám volt a MOL-Pick Szeged friss szerzeménye, Mirko Alilovic is. Szerényen, mosolyogva várta végig, amíg sorra kerül, hogy aztán a gyerekek egy kicsit játszanak vele is.

Klasszikus kapura tartó lövés: Mirko Alilovic, a MOL-Pick Szeged kapusa is ott volt a tér „pályaavatóján”. Nem mellesleg: kosarazással melegített, háromból két hárompontost bedobott

gszl

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is a tér átadásáról!