Tanárhiány: szülők a propaganda ellen

A Szülői Hang Közösség országos online felmérést indított a szülők körében, hogy részletes adatokat gyűjtsön a tanárhiány problémájáról és az oktatás minőségéről. A problémának számos megnyilvánulási formája lehet kezdve a nem szakszerű helyettesítéstől a gyakori tanárváltáson át a csoportbontás hiányáig. A felmérés egyben a pedagógustársadalom melletti kiállás is, hiszen megoldást csak széles társadalmi összefogással remélhetünk.

2018. szeptember 10. 08:48

Tanárhiány: szülők a propaganda ellen

Miközben a tanárhiányt az oktatás valamennyi szereplője érzékelheti, az oktatáspolitika vezetői úgy láttatják, mintha nem létezne a probléma.

„Szülőként csalódottan hallgatjuk a kormányzat nyilatkozatait, amelyekből nemcsak a probléma beismerése, hanem a szükséges cselekvési terv is hiányzik. Szülői felelősségünk, hogy kiálljunk gyermekeink érdekében, és felhívjuk a figyelmet a tanárhiányból eredő súlyos problémákra” – írta a Szülői Hang Közösség.

A Szülői Hang Közösség ezért országos online felmérést indított a szülők körében, hogy részletes adatokat gyűjtsön erről a problémáról, miután a kormányzat máig nem hozott nyilvánosságra részletes statisztikát a témában. Azt remélik, az így összegyűjtött adatok segítenek megismerni a probléma mélységét, és a sikerpropaganda helyett a megoldások keresése felé terelik a kormányt.

A tanárhiány problémája nem korlátozódik pusztán a betöltetlen tanári státuszok számára. Egy összetett problématerülettel állunk szemben, amelyet tapasztalhatunk akkor, ha tanórák maradnak el, de akkor is, ha a helyettesítés során az órákat nem tartják meg szakszerűen, vagy ha az ismétlődő váratlan tanárváltások rombolják a gyermekek motivációját. Ugyanígy előfordulhat, hogy a tanárhiány a szükséges csoportbontás elmaradását jelenti, vagy az osztálylétszám növekszik túlságosan nagyra. Még ha az iskola el is tudja kerülni az órák elmaradását, az alacsony tanári munkaerő-kínálat könnyen vezethet alacsony színvonalú oktatáshoz.

– Felmérésünk során a problémát a maga teljességében vizsgáljuk, és a szülői véleménynyilvánítás segítségével olyan információkra is szert teszünk, amiket a hivatalos statisztikák nem mutatnak ki. Várjuk a szülői véleményeket nem csak az iskolai tanárhiánnyal, hanem az óvodapedagógus hiánnyal kapcsolatban is – áll a közösség közleményében.

A tanárhiányt végső soron gyermekeink sínylik meg, de közben a pedagógusok is szenvednek tőle. A felmérés a pedagógustársadalom melletti kiállásnak is tekinthető, hiszen közösen felelünk gyermekeink neveléséért. Fontos, hogy a társadalom álljon ki és nyújtson segítséget a pedagógusoknak, hiszen színvonalas munkát csak akkor tudnak nyújtani, ha a megfelelő anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnek és biztosítják nekik a minőségi pedagógiai munka feltételeit – ha ez megvalósulhatna, akkor ezzel arra lehetne ösztönözni a tanári hivatást választókat, hogy ne hagyják el a pedagógusi pályát, mint ahogyan ezt ma oly sokan teszik.

A Szülői Hang Közösség arra kéri a szülőket, hogy közösen hallassák a hangjukat, és mondják el tapasztalataikat a tanárhiányról és az oktatás minőségéről ennek a rövid anonim kérdőívnek a segítségével!

Címlapon

mutasd mind