Akadémia: Nem tárgyalunk tovább a minisztériummal

Írásba adták, elfogadhatatlannak tartják az intézethálózat, így a szegedi Biológiai Kutatóközpont megcsonkítását is.

2018. szeptember 11. 20:21

Akadémia: Nem tárgyalunk tovább a minisztériummal

„A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az MTA kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja. Az Elnökség döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz.”

Így kezdődik az MTA honlapján megjelent írás, amelyben leírják, noha Palkovics László szakminiszter kérte Lovász Lászlót, az Akadémia elnökét, hogy egy levélben foglalja össze a javaslataikat, arra nem érkezett válasz szeptember 10-éig. Aznap szóbeli egyeztetés történt, ekkor Lovász kapott egy munkaanyagot Palkovicstól.

„A munkaanyagból egyértelműen kiderül, hogy ez nem a Kormány álláspontja.

Az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból többek között kiderül, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek »konszolidáción és profiltisztításon« mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.”

Ma, szeptember 11-én Vezetői Kollégiumot tartottak az Akadémián, ezen Lovász elmondta, neki az intézethálózat integritásának megsértése nem fogadható el.

„Az Elnökség – a miniszter új szempontjait megismerve – az MTA és az ITM közötti tárgyalásokat elakadtnak tekinti, és az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak, de a tárgyalásokat folytatni kívánja a Kormánnyal. Az Elnökség döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz, ennek időpontjára és napirendjére vonatkozóan a tárgyalások függvényében tesz javaslatot.”

A Palkovics-féle elképzelés alapján a Szegedi Biológiai Kutatóközpontot a Szegedi Tudományegyetem felügyelete alá helyeznék.