Orsót, pálmát és koronát rajzoltak Szeged egére a Darazsak

Szinte minden, ami repül, az látható lesz a III. Repülőnapon a hétvégén. Hőlégballonok, sárkányrepülők, kisrepülők, helikopterek, öreg utasszállító és sugárhajtású gépek népesítik be Szegeden az eget.

2018. szeptember 14. 22:23

Pénteken délután négy óra körül már egyre többen voltak a repülőtéren, a III. Szegedi Repülőnap első napján. Majó Zoltán, a szervező Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója elmondta, már délelőtt több mint háromszáz kisgyerek látogatott ki a rendezvényre, ahol különféle játékos programokkal várták őket. A három napban törekedtek arra, hogy mindenki találjon látnivalót magának. A rendezvény folyamatosan fejlődik, egyre több látványossággal várják a nézőket és mindig próbálnak valami újat hozni. Idén ez a sugárhajtású L-39 Albatross. Ebben az évben újdonság az is, hogy több különféle repülő testközelből is megnézhető.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg hatalmas galériánkat!

Tavaly 28 ezren látogattak ki a rendezvényre, az igazgató reméli, idén még többen lesznek kíváncsiak a programokra.

A rendezvény kezdetén már többen sorban álltak a sétarepüléshez. Néhányan földre terített pokrócon várták a légiparádét. Első fellépőként Martin Graf kis piros Christen Eagle gépével hazudtolta meg a gravitációt. Pörgött-forgott a levegőben, néha fejjel lefelé húzott el a nézők feje felett. Mutatványa nagy sikert aratott. Ezt követően érkeztek a repülőnap további fellépői, szinte egymás után landolt a jó öreg utasszállító LI-2-es, valamint Imreh Lujó Lajos, a különleges kiképzésű és festésű Mi-2-es helikopterével.

Chill

Sándor ismerősként jött ki a repülőtérre, hisz itt dolgozott, mint tűzoltó. Imádja a repülés és a repülőket. Egy Cessnaval többször repült is. A hétvége programjai közül legjobban a Baltic Bees bemutatóját várja. Amint ezt kimondta, szinte abban a pillanatban jelent meg a repülőtér felett a hat darázs-méhecske festésű gép, az L-39 Albatross. A Rigából érkező csapat az elmúlt tíz évben az európai airshow-k élvonalbeli csapata lett, és idén is több tucat helyszínen mutatták be látványos programjukat. A hat tapasztalt pilóta tudása lenyűgözte a szegedi közönséget. A gépek néhány tíz méterre a föld felett, sokszor 800 kilométeres sebességgel haladva mutatták be a produkciót. Volt orsó, rajzoltak az égre pálmafát, csigavonalat, vagy koronát. Néha több száz méter magasan szinte eltűntek a nézők szeme elől, majd újra felbukkanva mutatták be kunsztjaikat. A fantasztikus látványosságot szombaton és vasárnap is megtekinthetik a kilátogatók. Ha tehetik, ne hagyják ki!

Dávid, ahogy tavaly, idén is barátjával együtt látogatott ki a rendezvényre. Tavaly a Mi-2-es helikopter bemutatója tetszett neki a legjobban, most pedig a Baltic Bees bemutatója. Erről csak annyit mondott: „Ezért érdemes volt kijönni!”

Baltic Bees, amikor nyílként húztak át

Öt óra körül indult a Hőlégballon Közép-Európa Kupa futama. A ballonok a meleg levegő hatására egyre nagyobbak lettek, szinte tolakodva ágaskodtak fel egymás mellett. Elsőnek a cseh versenyző járműve emelkedett a magasba, majd sorra követte őt a többi. A versenyzőknek ezen a futamon két feladatot kell teljesíteniük. Az első, hogy a Kolozsvári téren kihelyezett célterületre kell ledobniuk a jelző szalagjaikat. Ezt követően pedig a Tisza vonalában kijelölt négy pont egyikét kell felkeresniük. A feladatok egyszerűnek tűnnek, mivel azonban a hőlégballon nem kormányozható és csak a széljárás irányítja, így nagy ügyesség kell ahhoz, hogy elérjék a kijelölt pontokat.

Gyémánt az égen

Edina két gyermekével és férjével látogatott ki a rendezvényre. Mint mondta, már tavaly is kint voltak a repülőtéren és a gyerekekkel együtt nagyon élvezték a légi parádét. Idén legjobban a Baltic Bees bemutatóját várták, ami lenyűgözte az egész családot. „Libabőrösek lettünk tőle” – mondta. A hőlégballonokat is nagyon várjuk – szólt közbe a 7 éves Noémi, aki arra a kérdésre, hogy felülne-e egy ilyenre, rövid gondolkozás után csak annyit mondott: Igen is, meg nem is! A család a hétvége minden napján kilátogat majd a repülőnapra. Szombaton és vasárnap is számtalan program várja őket és minden vendéget. Több alkalommal is bemutatják tudásukat a sugárhajtású gépekből álló Baltic Bees kötelék pilótái. Láthatják Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Hársfalvi Pál vitorlázó műrepülő bajnok, valamint Martin Graf bemutatóját. Feltűnik az égen a Red Bull Air Race-Flying Bulls extrém köteléke és az Apollo-Fox kötelék is. Lesz helikopter showtánc, láthatók lesznek a sárkányrepülők és a siklóernyősök, valamint innen startolnak el a Hőlégballon Közép-Európa Kupa ballonjai.

Rajt a Hőlégballon Közép-Európa Kupában

Akik pedig maguk is repülni vágynak azt többféle géppel, An-2-sel, a jó öreg Li-2-es utasszállítóval és a Mi-2-es helikopterrel is megtehetik a hétvégén.

Címlapon

mutasd mind