Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az Elios-nyomozást

A korábban Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez köthető Elios Innovatív Zrt. ügyében ismeretlen tettes ellen nyomoztak, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal súlyos szabálytalanságokra figyelmeztetett a cég által elnyert közbeszerzések kapcsán.

2018. november 07. 04:35

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az Elios-nyomozást

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI kérdésére azt nyilatkozta, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlásai alapján a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte. 

Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek a társhatóságok bevonásával revízió alá, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt. 

Megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették 

– jelentette ki a szóvivő.

Gál Kristóf emlékeztetett: az OLAF a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokban vélelmezte magyar vállalkozások jogellenes együttműködését, valamint feltételezte az elvégzett munkák túlszámlázását. 

Az OLAF jelentésében foglaltakat „a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá”

– közölte.

A 444 a rendőrség bejelentése kapcsán cikkében azt írja, kétéves nyomozását az OLAF idén januárban zárta le az Elios-ügyben, és arra jutottak, hogy súlyos szabálytalanságok voltak a cég közbeszerzései körül. 

Az Elios Zrt. Tiborcz István, Orbán Viktor vejének résztulajdona volt, amikor elkezdte sorra nyerni a cikk szerint megmagyarázhatatlanul túlárazott önkormányzati közbeszerzéseket. 

Az OLAF jelentése felvázolta a tényleges tulajdonosok és a valódi befolyással rendelkező, cégjegyzésre jogosult magánszemélyek hálóját, Tiborcz István neve pedig vastagon szedett betűkkel került a jelentésbe. A miniszterelnök veje 2009 augusztusa és 2014 januárja között, tehát bőven a vizsgált közbeszerzések ideje alatt a cég igazgatóságának tagja volt.

Mint a 444 írja, a pályázatok többségét eleve úgy írták ki, hogy az Elioson kívül csak nagyon nehezen tudjon bárki elindulni azokon, és további bizonyítékok is rendelkezésre álltak. Például egy hangfelvétel is előkerült, ami azt bizonyította, hogy a cég tulajdonosai már úgy tárgyaltak önkormányzatokkal világítási projektekről, hogy a tendereket még ki sem írták. 

A magyar rendőrség idén júliusig várt vele, hogy iratokat foglaljon le az ügyben, majd – szemben az OLAF kétéves nyomozásával – gyorsan lezárták az ügyet.

A 444 a rendőrség mostani bejelentésével kapcsolatosan megjegyzi, hogy az egy nappal előzi meg az Európai Néppárt Helsinkiben esedékes kongresszusát. Mint írják, februárban Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési bizottságának néppárti elnöke azt nyilatkozta, nagyon szeretne egy „valódi rendőri nyomozást látni Elios-ügyben.” 

(fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Vélemények

mutasd mind